Mladíkovi viněnému z přejetí policistky hrozí trest za vraždu úřední osoby

Třiadvacetiletému mladíkovi, který loni u Kostelce nad Labem na Mělnicku autem smrtelně zranil mladou policistku, hrozí až výjimečný trest. Podle žalobce totiž nezabil jen z nedbalosti, ale zavraždil úřední osobu. Za volant navíc usedl přes několikanásobný soudní zákaz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladík, ktrerý autem srazil a zabil policistku, dnes stanul před soudem

Mladík, ktrerý autem srazil a zabil policistku, dnes stanul před soudem | Zdroj: ČTK

Případ se stal loni 2. května, kdy chtěla řidiče zastavit hlídka z oddělení v Brandýse nad Labem.

Muž podle obžaloby na výzvu policistů nereagoval a začal ujíždět, aby se vyhnul silniční kontrole. Následovala honička přes několik obcí.

Nedaleko obce Záryby pak podle obžaloby najel v rychlosti mezi 69 a 76 kilometry za hodinu do policistky oblečené do reflexní vesty.

Mladík se dnes u Krajského soudu v Praze soudu bránil tím, že se snažil vyhnout policejnímu zátarasu a ženu viděl až při nárazu. Podle něj policistka žádné reflexní prvky neměla a byla v černé uniformě. Venku prý byla tma a pršelo.

„Když jsem vyjížděl ze svého pruhu, tak jsem se díval do protisměru, protože jsem chtěl objet vozidlo. Jak mi vběhla do cesty, tak jsem prostě šlápnul na brzdu – byla jenom rána," popsal svou verzi.

Mladík, ktrerý autem srazil a zabil policistku, dnes stanul před soudem | Foto: ČTK

Policistka utrpěla mnoho zlomenin a zranění vnitřních orgánů včetně mozku. Zemřela o den později po převozu do pražské vinohradské nemocnice. Soud pak mladíka, který měl několik zákazů řízení, poslal do vazby.

Tu potvrdila i svědkyně, která tehdy v mladíkově autě seděla na místě spolujezdce. Řekla také, že se řidič nevědomky napil z její láhve s limonádou, ve které byl pervitin. Obžaloba ale s verzí, že by muž řídil pod vlivem drog, nepracovala.

Nyní mu hrozí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný, až doživotní trest. „Obžaloba viní obžalovaného ze spáchání zločinu vraždy na úřední osobě při výkonu její pravomoci. Protože jsme přesvědčeni o tom, že poškozená v místě, kde se pohybovala, musela být vidět,“ řekl žalobce Tomáš Milec.

Advokátka obžalovaného muže ani jeho rodina nechtěla nic komentovat. Hlavní líčení má pokračovat ještě týden. Vypovídat budou soudní znalci a jako svědci kamarádi obžalovaného i kolegové zabité policistky.

mkp, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme