Mosty na dálničním přivaděči v Ostravě jsou kvůli opravě uzavřené

Silničáři ráno uzavřeli dálniční sjezd v centru Ostravy. Kvůli opravě poškozených mostů si řidiči budou muset zvykat na objízdné trasy. Práce mají trvat 100 dní, peníze za opravy chce Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vymáhat po zhotoviteli mostů, sdružení firem vedeném stavební společností Eurovia CS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mosty na přivaděči k dálnici D1 v Ostravě-Přívoze se v pondělí ráno zavřely

Mosty na přivaděči k dálnici D1 v Ostravě-Přívoze se v pondělí ráno zavřely | Zdroj: ČTK

Řidiči musejí při cestě z dálnice D1 nebo na dálnici jezdit objížďkou. Dopravní situaci v Ostravě komplikuje skutečnost, že se ve městě rekonstruuje i několik frekventovaných ulic, například Nádražní nebo Muglinovská.

Vady se na šest let starých mostech objevily v polovině loňského roku a ŘSD s Eurovií se nemohou shodnout na tom, kdo za ně může. Na mostech jsou trhliny způsobené pnutím stavby, mostní podpěry se podle ŘSD pohybují nerovnoměrně a ložiska jsou vysunutá mimo přípustné meze.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Ostravě začala oprava poškozených mostů na přivaděči k D1. Na podrobnosti se Radiožurnál ptal mluvčího ŘSD Jana Rýdla

„Podle expertních nálezů, které máme k dispozici, by během několika měsíců mohly začít hrozit rizikem zřícení. A to my prostě nedovolíme. To znamená, že přivedeme mosty do stavu, kdy nebudou úplně v pořádku, reklamace směrem k Eurovii tedy dále platí, nicméně budou bezpečné a bude možné po nich v pořádku jezdit,“ vysvětluje mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Podle Eurovie se ŘSD o mosty nedostatečně staralo a při jejich výstavbě požadovalo použití nevhodného materiálu, takzvaného studeného odvalu. ŘSD zase tvrdí, že stavební společnosti nedodržely požadovanou technologii výstavby.

Několik měsíců byl na mostech omezený provoz. Osobní auta po nich mohla jet jen omezenou rychlostí do 30 kilometrů v hodině a vozy nad 3,5 tuny na mosty nesměly vůbec. Po dobu opravy budou mosty uzavřeny úplně.

Uzavřené mosty na dálnici D1 v Ostravě-Přívozu | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme