MotoGP v Brně je v ohrožení. Zastupitelé se nedohodli na finanční podpoře

Brněnský automotodrom zastavil předprodej vstupenek na letošní Grand Prix silničních motocyklů. Reaguje tak na rozhodnutí zastupitelstva, které se dnes nedohodlo na finanční podpoře závodu. Letos by se měl jet v Brně jubilejní padesátý ročník. O jeho osudu se bude jednat ještě tento pátek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hector Barbera (40) před Benem Spiesem (11) a Marcem Simoncellim (58) při tréninku třídy MotoGP

Hector Barbera (40) před Benem Spiesem (11) a Marcem Simoncellim (58) při tréninku třídy MotoGP | Foto: Tomáš Adamec

„V tuto chvíli jsme v pozici, kdy očekáváme verdikt Dorny, takže nechceme našim fanouškům kazit radost, ale zastavili jsme prodej a budeme jednat o tom, jak to bude pokračovat dál. V každém případě, ať to dopadne jakkoliv, letošní Grand Prix je poslední. Bohužel, je mi to hrozně líto,“ upozornila šéfka automotodromu Ivana Ulmanová.

Jestli se závod letos pojede, závisí na tom, jak se k celé situaci postaví španělská promotérská společnost Dorna.

„Pro nás to dnešní rozhodnutí znamená, že nebyla naplněna podmínka společnosti Dorna, že do dnešního dne bude vyřešeno financování. Na jednání jdeme v pátek s tím, že peníze zajištěny nemáme. Tou nejhorší variantou, která ale může nastat, je, že Dorna po nás bude požadovat celý zalistovací poplatek a zároveň závod zruší,“ řekl zástupce organizátora závodu Jiří Smetana.

Přehrát

00:00 / 00:00

MotoGP v Brně je v ohrožení. Zastupitelé se nedohodli na finanční podpoře

Podobné obavy neskrýval ani brněnský primátor Petr Vokřál z hnutí Ano:

„Já se obávám, že tak, jak jsme to přijali, a po zkušenosti a jednáních, která jsem absolvoval s vedením Dorny, že může nastat situace, kdy Dorně dojde trpělivost a ukončí to.“

Rozhodnutí pozastavit předprodej vstupenek sice vnímá jako hraniční řešení, ale chápe ho. „V loňském roce nebyla realizována dotace, která byla schválena směrem k automotodromu, a v letošním roce se do 23. června nepodařilo realizovat dotaci schválenou již v lednu a zaslat peníze,“ vysvětlil Vokřál.

Času je málo

Brněnští zastupitelé jednali o budoucnosti Grand Prix silničních motocyklů několik hodin. Zasedání ale bylo kvůli setkání jednotlivých politických klubů a jejich vedení několikrát přerušeno.

Původní záměr, který předložil primátor Vokřál, tedy podpořit MotoGP v Brně 50 miliony korun, vedení města nejdříve snížilo na deset milionů. Ani tento záměr ale nezískal podporu všech zastupitelů, a to ani těch koaličních.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti MotoGP v Brně diskutovali mluvčí Automotodromu Brno Jiří Smetana a brněnský primátor Petr Vokřál (ANO)

Nakonec se zastupitelé shodli pouze na tom, že město bude dál jednat s Jihomoravským krajem a ministerstvem školství o finanční podpoře.

Protože Brno má zájem na udržení závodu nejen letos, ale i v budoucnu, chtělo by dosáhnout dohody o víceleté smlouvě. Zastupitelé proto navrhli, aby vzniklo uskupení, které by se o ni postaralo. Chtějí v ní jasně vymezit role.

Ke smlouvě by mohli kromě veřejnoprávních subjektů přistoupit také podnikatelé, například provozovatelé ubytování nebo pohostinství. Chtějí ale také doložit, že společnost Dorna Sports poskytne smlouvu na dalších minimálně tři až pět let s předem definovanou výší zalistovacích poplatků.

Zastupitelé mají také zájem na tom, aby většinový majitel pozemků pod dráhou a v jejím okolí vyčíslil na toto období náklady za jejich pronájem. Času na vyřešení financování závodu Grand Prix je přitom už jen velmi málo – necelé dva měsíce.

Masarykův okruh v Brně - Grand Prix silničních motocyklů | Foto: Michal Jindra

ČRo, Kateřina Pichalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme