Možnost kontroly, co lidé spalují, by uvítali v Dětmarovicích. Topení odpadem je trápí

Úředníci nejspíš dostanou účinnou zbraň proti domkařům, kteří z komínů vypouštějí štiplavý a jedovatý dým. Nový zákon ministerstva životního prostředí jim umožní prozkoumat přímo v kotelnách, čím lidé topí. Změnu vítají třeba v Dětmarovicích na Karvinsku, které se už teď dusí pod smogovou pokličkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krbová kamna

Krbová kamna | Foto: Patrik Rozehnal

„Špatně se mi dýchá,“ stýská si důchodkyně Věra na štiplavý kouř. „Okno nelze večer otevřít. To neexistuje.“

Také pro důchodce Jana Stviernu jsou lidé, kteří topí odpadky, třeba PET lahvemi, vyloženými sobci. „Když toto si člověk neuvědomí, že ničí zdraví jinému i sobě, tak co chcete víc?“ ptá se.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zákon umožňující kontroly domácích kotelen by uvítali v Dětmarovicích, přesvědčila se Andrea Čánová

Dětmarovice je obec v kotlině. „Stačí opravdu pár jednotlivců a za pár hodin je tady nedýchatelno,“ stěžuje si starosta obce Ladislav Rosman.

Uvítal by zákon, který úředníkům nově umožní, aby prolomili soukromí a vstoupili třeba do kotelen a sklepů a mohli si na místě ověřit, čím lidé topí.

„Určitě bychom to zvládli, museli bychom se vyškolit a zřídit odbornou skupinu. Ale to by nebyl vůbec žádný problém. Myslím, že by to tady lidé uvítali, protože všichni jsou tady pro čistý vzduch,“ zdůraznil Rosman.

„Je to asi nepříjemné, trochu to člověka omezuje na svobodě, nicméně, když je to v zájmu většiny, tak si myslím, že je to zcela na místě. A škoda, že už to nebylo dříve,“ souhlasí jeden z místních obyvatel.

Jak vzniká smog | Foto: Michal Jindra

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme