Mšice napadly v Ústeckém kraji stovky smrků. Města chtějí stromy pokácet

Stovky, možná tisíce smrků napadla v nižších polohách Ústeckého kraje mšice smrková. Rozmnožila se kvůli posledním dvěma teplým zimám. Města teď sčítají napadené stromy a plánují jejich kácení. Kalamita postihla území od Chomutova po Děčín.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mšice (ilustrační foto)

Mšice (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Kácet smrky pichlavé a stříbrné bude nutné po celém Ústeckém kraji. Potvrzují to šetření Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

„Dělali jsme monitoring celých severních Čech od Chomutovska až po Děčínsko. Výskyt mšice smrkové máme potvrzený ve všech lokalitách,“ upřesňuje inspektorka ústavu Pavlína Kazdová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mšice napadly v Ústeckém kraji stovky smrků. Stromy se musí pokácet. Podrobnosti zjišťoval reportér Jan Beneš

Města i majitelé zahrad teď neví, jestli stromy ještě zachraňovat postřikem, nebo je pokácet. Smrk z jedné třetiny opadal také na zahradě Renaty Černé na okraji Teplic.

„Ještě chviličku počkáme, popřípadě zavoláme nějakého odborníka. Vzhledem k tomu, že smrk je pro nás velkou citovou investicí, tak bychom ho rádi zachránili,“ říká Černá.

Strom se vyplatí chemicky ošetřit, když je podle Jaroslavy Engelové z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského ještě ze dvou třetin v pořádku.

Tento druh mšic neohrožuje jiné jehličnany nebo rostliny na zahradě, ubezpečuje Kazdová: „Škůdce mšice smrková napadá pouze a jenom smrky, ostatní jehličnany ani jiné druhy rostlin nejsou ohroženy.“

Smrky se asi budou muset pokácet

Města i obce teď sčítají napadené smrky na obecních pozemcích. Podle předběžných odhadů jich mohou být stovky nebo tisíce a většinu z nich bude nutné pokácet.

„V současné době máme zmonitorovaných 40 kusů, o kterých víme, že bychom chtěli v červnu pokácet. Jinak se pohybujeme v řádech stovek kusů. Další kácení bude postupné,“ dodává Ivana Müllerová z teplického magistrátu.

Také v Chomutově nebudou napadené stromy chemicky ošetřovat, ale rovnou kácet.

„Přípravek nehubí jen mšice, ale je toxický i pro hmyz, který je užitečný. Většinou se přemýšlí, co je větší zlo. V tomhle případě si myslím, že to je každoroční napadení a pouze letos se to dostalo do stavu, kdy je to enormní vzhledem k mírné zimě, takže ošetření nemá moc význam,“ vysvětluje Jana Hladová z chomutovského magistrátu.

Majitelé napadených smrků, kteří chtějí žádat o jejich pokácení, musí kontaktovat příslušný orgán ochrany přírody a k žádosti přiložit fotografii napadeného stromu.

Jan Beneš, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme