Myslel, že střílí na srnce, zabil trampa. Měl si být jistý, odmítl dovolání Nejvyšší soud

Nejvyšší soud potvrdil myslivci Miroslavu Kociánovi trest za to, že před třemi lety omylem zastřelil trampa spícího na poli. Podle verdiktu by měl muž ve vězení strávit tři roky a dva měsíce. Dovoláním se soud zabýval v červenci bez veřejného jednání, nyní zpřístupnil odůvodnění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na zdobnost si potrpí především rakouští myslivci

Na zdobnost si potrpí především rakouští myslivci | Foto: Andreas Kolarik

Neštěstí se stalo v srpnu 2013 u Račic na Vyškovsku. Kocián si spletl těla trampů ve spacích pytlích se srnci a jednoho z nich kulovnicí zastřelil.

Podle pravomocného verdiktu se muž dopustil usmrcení z nedbalosti, což Nejvyšší soud potvrdil.

„K činu došlo krátce před východem slunce, které kritického dne vycházelo v 05.29 hodin. Obviněný střílel na cíl, který se od místa střelby nacházel ve vzdálenosti asi 90 metrů. Cíl se nijak nehýbal v tom smyslu, že by mohl připomínat běžící kus zvěře. Nepřijatelná je tudíž obhajoba, podle které byl obviněný přesvědčen o tom, že střílí na srnce,“ píše se v odůvodnění, pod nímž je podepsán předseda soudního senátu Petr Hrachovec.

Muž měl podle soudu předpokládat, že stejně jako zvíře může být těžko identifikovatelný předmět i lidské tělo.

„To, že střelbou z kulovnice na nejasný cíl může zasáhnout lidské tělo a způsobit smrtelné zranění, obviněný vědět měl a mohl jak vzhledem k uvedeným okolnostem, tak vzhledem k svým osobním poměrům, z nichž je třeba zdůraznit jeho kvalifikaci jako držitele zbrojního průkazu, loveckého lístku a povolenky k lovu. O nedbalostním zavinění obviněného tak nemůže být pochyb,“ pokračuje text odůvodnění.

Případem se Nejvyšší soud zabýval už loni v létě. Tehdy zrušil původní a o čtyři měsíce přísnější rozsudek, které zahrnoval i těžké ublížení na zdraví. To mělo spočívat v psychické újmě druhého trampa, který byl svědkem kamarádovy smrti.

Napodruhé už Nejvyšší soud zmírněný rozsudek vyškovského okresního soudu a brněnského krajského soudu potvrdil.

ČTK, ČRo, Karolína Wernerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme