Na Betlémské kapli se objevuje nápis Za pravdu, jen při slunečném počasí

Centrum hlavního města v pondělí patřilo Husovským slavnostem. Připomněly šestisté výročí upálení českého kazatele a církevního reformátora mistra Jana Husa. Zájemci si mohli poslechnout koncerty, přednášky, čtení z Husových textů a zúčastnit se diskusí. Lidé také ode dneška mohou na Betlémské kapli spatřit nápis Za pravdu, objevuje se ale jen za slunečného počasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová instalace na Betlémské kapli. Za slunečného počasí se objeví nápis Za pravdu

Nová instalace na Betlémské kapli. Za slunečného počasí se objeví nápis Za pravdu | Foto: Jan Charvát

Slavnostní zahájení na Staroměstském náměstí bylo v deset hodin dopoledne. Potom se už na pódiu objevilo několik hudebních kapel. Mimo jiné skupina Hradišťan, která odehrála asi hodinový koncert. Stovky lidí také sledovaly přednášky v nedalekém chrámu sv. Mikuláše.

Program Husovských slavností se ale odehrával také v Betlémské kapli. Právě tady Jan Hus více než deset let kázal a byl zde také správcem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Husovských slavnostech natáčel redaktor Jan Charvát

Ode dneška mohou lidé na průčelí kaple spatřit nápis Za pravdu. „My jsme to dělali jako kolektiv, pracovali jsme na tom společně. Měli jsme několik verzí a ve všech jsme se snažili pracovat s věcmi, jako je světlo nebo vůbec počasí,“ říká jeden z autorů nové instalace Adam Jirkal.

Jednotlivá písmena z nápisu Za pravdu jsou vyražená do silných desek, které jsou vsazení přímo do fasády Betlémské kaple. Otvory proniká sluneční světlo. Pokud není stín a slunce je dostatečně silné, tak se ve stínu desek objeví stejný nápis. Nejostřejší je ve tři hodiny odpoledne.

„V patnáct hodin letního času se to úplně zostří, pak to zase trošku ubíhá. Průřez písmen je přesně v úhlu sklonu slunce v patnáct hodin. Když to do té doby nabíhá, tak jsou tam různé falešné odlesky ještě od hran a různých jiných věcí, které se odrážejí zevnitř písmene. V patnáct hodin se to dokonale zostří, je to až neuvěřitelné, jak to je ostré,“ doplňuje Jirkal.

Nová instalace na Betlémské kapli. Za slunečného počasí se objeví nápis Za pravdu | Foto: Jan Charvát

ČRo, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme