Na Brněnsku je dalších 19 případů žloutenky. Začátek školy může situaci ještě zhoršit

Epidemie žloutenky na jihu Moravy pokračuje. Za poslední týden lékaři nahlásili 19 nově nakažených. Od začátku roku je případů už 190, nejvíc za posledního čtvrt století.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzorky krve (ilustrační foto)

Vzorky krve (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Hygienici upozorňují, že pacientů pravděpodobně ještě přibyde. Podle Renaty Ciupek z Krajské hygienické stanice to může být hlavně ve školách.

„Vzhledem k tomu, že příští týden začíná nový školní rok, tak jsme vydali doporučení i pro školská zařízení na všech úrovních,“ říká hygienička.

„Jakkoliv zatím není největší podíl případů v této věkové kategorii, se začátkem školního roku by se ta situace mohla změnit,“ dodává.

Učitelé by měli žákům vysvětlit, jak se viru bránit. Nejdůležitější je důsledná hygiena rukou. Léčba žloutenky v podstatě neexistuje.

„Můžeme léčit ty symptomy. Důvod, proč jsou pacienti hospitalizováni, je zejména izolace, abychom zabránili šíření epidemie,“ vysvětluje lékař Petr Husa.

Nejvíce nemocných je zatím ve věku 20 až 44 let. Epidemie zasáhla hlavně Brno a okolí. Tamní nemocnice zatím nápor pacientů zvládají.

Marie Veselá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme