Na Broumovsku je nedostatek lékařů. Chybí obvodní lékaři i personál nemocnice

Na Broumovsku stále ubývá lékařů. Problémy pociťují nejen malé obce, ale i samotné město Broumov. V něm brzy hrozí akutní nedostatek především dětských praktiků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři protestují proti poklesu příjmů ambulancí i nemocnic

Lékaři protestují proti poklesu příjmů ambulancí i nemocnic | Foto: Filip Jandourek

„Problém sehnat lékaře je obrovský, bohužel nejsou. Tady byly problémy vždycky,“ říká dětská lékařka Eva Sedláčková, která odchází do důchodu až za rok.

Přesto už teď městu poslala dopis, ve kterém ukončení své dlouholeté praxe oznamuje, aby byl čas s tím něco udělat.

Ve stejnou dobu navíc odejde do důchodu její kolega, další broumovský dětský lékař je dlouhodobě ve stavu nemocných a do práce se možná už nevrátí.

Podle doktorky Sedláčkové je přitom podobná situace i jinde: „Průměrný věk dětských lékařů je v republice 58, 59 let. Takže za pár let asi vznikne problém i jinde.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Broumovsku je nedostatek lékařů. Natáčel tam Václav Plecháček

To platí například pro nedaleké Meziměstí. Třítisícové město leží téměř na hranicích s Polskem a nezávislá starostka Eva Mücková o problémech při získávání mladých lékařů ví:

„Do pohraničí se nikdo nehrne a tenhle problém se bude muset nějak řešit.“

V některých městech Broumovska je přitom situace kritická už teď. Například v téměř pětitisícové Polici nad Metují je podstatná část praktických lékařů v důchodovém věku, v nedalekých Teplicích nad Metují zase nejsou se stávajícím obvodním lékařem dlouhodobě spokojeni.

„Pan doktor si připisoval úkony a psal návštěvy, které nedělal. Tím okrádal pojišťovny. Už to bylo prošetřováno,“ popisuje situaci starosta Milan Brandejs zvolený za hnutí Starostové a nezávislí.

Město tak na vlastní náklady vybavilo jinou ordinaci, do té ale zatím lékaře shání marně.

„Tomuto lékaři můžeme nabídnout vybavenou ordinaci i s čekárnou, symbolický nájem. Navíc si dokážu představit, že by zastupitelé schválili přidělení městského bytu. Jenže na trhu doktoři nejsou,“ dodává starosta.

Problém má i nemocnice

A to na Broumovsku zdaleka neplatí jen pro ordinace obvodních lékařů. Nedostatek personálu přiznává i primář JIP broumovské nemocnice Miroslav Švábl:

„Vnímám to jako opravdu kritickou situaci. A jsem i na základě zkušeností z jiných krajů přesvědčen, že nejsme ojedinělý případ.“

Také proto se připravuje schůzka vedení nemocnice, města, zástupců zdravotních pojišťoven a krajského úřadu.

Vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové z letiště v Broumově | Foto: Jiřina Mužíková

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme