Na Česko udeřily silné bouřky. Hasiči odklízejí popadané stromy a čerpají vodu ze sklepů

Česko zasáhly silné bouřky s kroupami, lijáky a nárazovým větrem. Hasiči zasahovali hlavně na jihu Čech a Moravy. Na mnoha místech se voda dostala do sklepů, jinde popadaly stromy na silnici. Na Vyškovsku vítr utrhl kus střechy na fotbalovém stadionu. Během noci mají bouřky slábnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bouřkové mraky nad Olomoucí

Bouřkové mraky nad Olomoucí | Zdroj: ČTK

Bouře zasáhly nejprve okresy Prachatice, Strakonice, Český Krumlov a České Budějovice, odkud se zvolna přesunuly do okresů Písek, Tábor a Jindřichův Hradec.

Nad Táborem se setmělo během okamžiku, zataženou oblohu protínaly blesky. Mezi Chvalšinami a Kájovem na Českokrumlovsku spadla na silnici řada stromů. Velmi špatná viditelnost a několikacentimetrová vrstva napadaných krup pak nutila řidiče na některých místech zastavovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký je výhled na zbytek noci, nastínil meteorolog František Šopko

„Tady napadlo asi 20 centimetrů krup. Auta tady stojí různě na krajnicích, zapadají tady, moc jim nejde jet,“ popsal posluchač Českého rozhlasu situaci mezi Českým Krumlovem a Prachaticemi.

Velké množství výjezdů hlásí také Jihomoravský kraj, přes který se odpoledne přehnala menší bouřka. Silný vítr vyvrátil na 30 stromů a poškodil i střechu na fotbalovém stadionu v obci Vrankovice na Vyškovsku.

„Utrhl polovinu střechy – plechové krytiny – na tribuně fotbalového stadionu. V tuto chvíli přijel na místo automobilový žebřík. Hasiči budou sundávat kus poškozené střechy a bude nutné zaplachtovat zbylou část střechy, protože voda se dostala i do místností, které jsou pod střechou, a bylo nutné evakuovat i některý materiál,“ přiblížil mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška.

Problémy bouřky způsobily i v Chrudimi na sídlišti Na Šancích. Hasiči museli vyprošťovat zaplavená vozidla, pod vodou jich zůstalo asi 10. Ve dvou bytových domech voda zatopila sklepy.

Bouřky ale budou postupně slábnout a ve druhé polovině noci se podle předpovědi objeví už jenom ojediněle.

„Ta druhá polovina noci bude spíše ve znamení občasného deště, který bude na většině území spíše místy, a četnější nebo výraznější na severu a severovýchodě republiky,“ řekl Radiožurnálu meteorolog František Šopko.

Bouře zasáhly značnou část Česka už v sobotu. Desítky výjezdů zaznamenali hasiči například v Ústeckém kraji, většinou museli čerpat vodu ze sklepů nebo odklízet spadané stromy.

Bouře nad Olomoucí | Foto: ČTK

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme