Na Českolipsku kvůli hřibu rubínovému vyhlásili chráněné území

V celé České republice je jen deset míst, kde se dá najít vzácný hřib rubínový. Houba s jasně růžovým zbarvením třeně i spodkem klobouku roste i na Českolipsku. Kvůli němu je místo vzdálené přibližně sedm kilometrů od České Lípy od roku 2010 chráněným územím.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzácný hřib rubínový

Vzácný hřib rubínový | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Při vstupu do chráněného území je jen státní znak. Chybí doplňující informace.

„Tady na tom dubu, za státním znakem, vidíme označení přírodní rezervace dvěma červenými pruhy," vysvětluje Tereza Kaiserová z českolipské ekoporadny Orsej a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Za vzácným hřibem se s mikrofonem vydal Tomáš Mařas

„Určitě by tam mělo být nějaké označení rezervace, včetně bližších specifik, třeba toho, že je tu zakázán sběr hub."

V místě, vzdáleném přibližně sedm kilometrů od České Lípy, hledáme vzácný hřib rubínový. Houba je uvedená na Červeném seznamu ohrožených druhů. Otázkou je, proč se houba, která se vyskytuje jen na několika málo místech v republice, dostane právě na danou lokalitu.

„Většinou mají houby takový bioindikační charakter, takže pokud se třeba změní podmínky, znovu začnou růst. To neznamená, že v těch lokalitách nebyly, ale teď mají příznivé podmínky a znovu se ty plodnice objeví."

V celé České republice je jen deset míst, kde se dá najít vzácný hřib rubínový | Foto: Tomáš Mařas

Podle Kaiserové se hřib rubínový objevil po čtyřiceti letech. I když rezervací neustále procházíme, vzácnou houbu jsme nenašli.

Hub je plno, ale ani jedna není ta, kterou hledáme. Jedna ale vyvolala nadšení. Při prohlídce se ukázalo, že pod kloboukem je lupení a náš hřib to není. Hledáme hlavně pod duby.

„Je to druh, který mykhorizou spolupracuje s duby. Je to vzájemný vztah prospěšný pro obě strany. Jsou to druhy, které se váží na vyšší rostliny a společně si předávají důležité látky pro růst."

Specifikovat, že hřib rubínový roste buď v trávě, nebo na skoro holé zemi, není správné. Houba se sice váže na duby a vlhčí prostředí a proto často roste na hrázích rybníků. Přestože v chráněném území hřib rubínový prokazatelně roste, nenašli jsme ani jeden.

Houbařům, kteří by tady chtěli sbírat houby, nebo vzácný hřib utrhli, hrozí pokuta až několika desítek tisíc korun.

Při vstupu do chráněného území je jen státní znak | Foto: Tomáš Mařas

Vzácný hřib rubínový | Foto: Tomáš Mařas

mkp, Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme