Na Chomutovsku nacvičovali, jak postupovat při blackoutu. Účastnili se i Němci

Jak postupovat při blackoutu, jak se říká rozsáhlému výpadku proudu, na Chomutovsku nacvičovali energetici, vojáci a hasiči z Čech i z Německa. Cvičení s názvem DRILL 2014 se účastnilo na 200 vojáků a hasičů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Drill 2014 v Chomutově. Záchranáři nacvičují, jak postupovat při blackoutu

Drill 2014 v Chomutově. Záchranáři nacvičují, jak postupovat při blackoutu | Foto: Khalil Baalbaki

Podle scénáře cvičení byly poškozeny a schozeny stožáry vysokého napětí. Energetici vztyčili dva nouzové stožáry, které by v případě mimořádné události nahradily stávající elektrické vedení.

„Kdyby se to stalo, tak se žádné stožáry narovnat nedají, postaví se náhradní trasa z prefabrikovaného systému,“ vysvětlil obvyklý postup předseda představenstva společnosti ČEPS Vladimír Tošovský.

Podobný problém řešili i odborníci na německé straně.

„Pokud by byla část na našem území, stavěli bychom ji my nebo naši subdodavatelé a na tom německém by to byli jejich subdodavatelé. Je potřeba to zkoordinovat,“ dodal Tošovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cvičení záchranářů DRILL 2014 na Chomutovsku sleduje redaktor Jan Beneš

Kromě toho se nacvičovalo také odklízení stromů popadaných po vichřici, hašení lesního požáru v blízkosti vedení, odstranění podezřelého balíčku s výbušninou nebo záchrana zraněných.

Záchranáři překonávali horské louky a nivy, které jsou relativně dobře přístupné. K dispozici měli veškerou dostupnou techniku včetně vrtulníků.

Zajímavostí je, že během akce bylo veškeré energetické zařízení mezi Německem a Českem pod napětím. Není ho totiž možné vypnout, protože by energie z německých solárních a větrných elektráren neměla kam proudit.

Drill 2014 v Chomutově. Záchranáři nacvičují, jak postupovat při blackoutu | Foto: Khalil Baalbaki

Cvičení DRILL 2014 bylo prvním takového rozsahu se zapojením energetiků i záchranných složek z Česka a Německa. "Čeští kolegové patří v tomto ohledu k evropské špičce. Proto vítáme, že můžeme cvičit společně s nimi," uvedl Boris Schucht, předseda představenstva společnosti 50hertz, německého protějšku ČEPS.

Německá přenosová soustava je podle něho vytížena na hranici svých možností, takže každý výpadek může mít neblahý vliv na zásobení obyvatelstva elektrickou energií.

V Krušných horách spojuje Česko a Německo trasa pro přenos energie o celkové kapacitě 2000 megawattů a napětí 400 kilovoltů.

Jan Beneš, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme