OBRAZEM: Na hradě Krakovci si návštěvníci připomínají výročí upálení mistra Jana Husa

Hrad Krakovec na Rakovnicku hostí o prodlouženém víkendu akce k uctění památky mistra Jana Husa. Katolického reformátora, kazatele a vysokoškolského učitele označila církev za kacíře a 6. července 1415 v německé Kostnici upálila. Před svou cestou do Kostnice pobýval nějaký čas právě na Krakovci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akce k uctění památky mistra Jana Husa na hradě Krakovci

Akce k uctění památky mistra Jana Husa na hradě Krakovci | Foto: Radek Duchoň

Dnes ráno vyšel průvod poutníků z hradu Krakovce až do Kostnice. Poutníci ujdou dohromady kolem 600 kilometrů. Před tím se konala bohoslužba, která pouti požehnala.

„Poutníci odsud vycházejí již sedmým rokem. Cesta je přibližně na 22 dnů. Je to úžasná záležitost, a proto na cestu zvu všechny. Nemusí jít celou trasu, mohou jít jen na začátku nebo se přidat kdykoliv v průběhu,“ přibližuje dlouhou cestu kastelán Jiří Sobek a vysvětluje, proč bychom si měli i po dlouhých stoletích odkaz mistra Jana Husa připomínat:

Přehrát

00:00 / 00:00

Na hradě Krakovci natáčel před oslavami výročí smrti Jana Husa Radek Duchoň

„Je to čisté svědomí posvěcené pravdou. Ční nad jakoukoliv světskou i církevní autoritu. A pak je tam ještě jedna rovina. Jan Hus v díle De ecclesia nazírá jinak na předurčení ke spáse. Nesdílí pohled Augustina a říká, že záleží na každém člověku. Na konci života se ukáže. Tím dává také najevo absolutní hodnotu jakéhokoliv nepatrného lidského tvora.“

Program s doprovodnými akcemi pokračuje až do pondělí.

Akce k uctění památky mistra Jana Husa na hradě Krakovci | Foto: Radek Duchoň

„V 15 hodin je zde připraven koncert souboru Ludus Musicus, v 17 hodin tady bude klavírní recitál mladého interpreta Jana Veselého, a v 19.30 bude pod hradem zahájení vzpomínky na osobnost mistra Jana Husa. Bude zapálena symbolická hranice. Poté bude následovat hudebně-básnický recitál Josefa Fouska,“ popisuje dnešní program Jiří Sobek.

Sobota se tedy ponese spíše v duchovním rozměru, neděle a pondělí ale nabídne program pro rodiny. Oba dva dny budou znít Krakovcem středověká hudba, budou připravená divadelní a hudební představení nebo šermířská vystoupení.

Akce k uctění památky mistra Jana Husa na hradě Krakovci | Foto: Radek Duchoň

Socha Jana Husa u Krakovce | Foto: Jiří Sobek

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme