Na Karlovarsku se nedaří zastavit epidemii žloutenky, infekční oddělení jsou plná

Karlovarský kraj se stále potýká s epidemií žloutenky. Během roku onemocnělo téměř 300 lidí. Nejdříve se nákaza šířila mezi bezdomovci a narkomany, teď už nemocných přibývá také mezi dětmi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

umývání rukou, hygiena, chřipka, prevence, mytí, ruce

umývání rukou, hygiena, chřipka, prevence, mytí, ruce | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

„V současné době evidujeme 268 případů žloutenky typu A, z toho 195 spadá do epidemie Klášter, u zbylých 73 případů nebyla prokázána souvislost s nemocnými spadajícími do epidemie,“ říká Martina Prokopová, ředitelka protiepidemického odboru hygienické stanice v Karlovarském kraji.

Nejvíce nemocných v současné chvíli přibývá v okrese Karlovy Vary. „Polovina byla aktivně vyhledána a izolována na infekčním oddělení,“ doplňuje.

Žloutenka na Karlovarsku se šíří mezi dětmi, některé školní třídy jsou v izolaci

Číst článek

Onemocnění úzce souvisí s nedostatečně prováděnou hygienou rukou, což má za následek šíření nákazy. Lidé by si měli umývat ruce před jídlem a po užití toalety.

„Za nevhodné považujeme společné pití z jedné láhve, ukusování svačiny nebo kouření. Další možnou prevencí je očkování, které po podání dvou dávek dlouhodobě chrání proti nákaze,“ radí ředitelka hygienické stanice.

„Téměř polovina nemocných spadajících do epidemie má v anamnéze užívání drog ne vždy ve vyhovujících hygienických podmínkách a mezi nemocnými jsou i osoby bez přístřeší,“ uvádí z dat.

Žloutenka typu A | Foto: Český rozhlas

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme