Na Karvinsku se objevily letáky s nabídkou peněz za volební hlasy

Radnice v Českém Těšíně podala trestní oznámení kvůli obavám z maření komunálních voleb. Ve městě se objevily letáky, které nabízejí peníze za odevzdání hlasu českotěšínskému sdružení Strany pro otevřenou společnost. Radnice je přesvědčena, že tím někdo spáchal zároveň také trestný čin uplácení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volební urna

volební urna | Foto: Marián Vojtek

Na se letáku se uvádí, že když se zájemce zaregistruje a pošle osobní údaje, dostane před volbami jasnou instrukci, kdy přesně má přijít k urně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Karvinsku se objevily letáky nabízející peníze za volební hlasy. O případ se zajímal reportér Martin Knitl

Před volební místností by pak měl najít člověka, od něho dostane peníze z ruky do ruky - 300 korun za hlas a další prémie za lidi, které sám přesvědčí, aby udělali to samé.

Leták se objevil také sociální síti Facebook. Tvářil se jako regulérní aktivita Strany pro otevřenou společnost včetně grafické úpravy. Jenže okamžitě poté, co se celá záležitosti rozvířila, leták z internetu zmizel.

Radnice v Českém Těšíně akci okamžitě odsoudila, označila ji jako jasné kupování hlasů s cílem zmanipulovat volby.

Strana se od letáků distancuje

Od letáku se distancovala i Strana pro otevřenou společnost a už včera podala trestní oznámení. Podle místopředsedkyně strany Pavly Brejdy jde o špinavou kampaň a snahu očerňovat regulérní kandidáty.

Kandidátku Strany pro otevřenou společnost vede v Českém Těšíně Marián Kuš, který je známý z minulých kvůli falešnému lustračnímu osvědčení. On sám ale označil leták ve schránkách za nehoráznou provokaci.

Kolem voleb je rušno i jinde

V Moravskoslezském kraji nejde před volbami o první podobný případ. Například v Opavě dostávají voliči do schránek pohlednice a na nich pravidla, jak za hlas Straně pro otevřenou společnost získat peníze. Rozdíl je ale v tom, že nejde o podvrh a pohlednice této straně skutečně patří.

V Karlově Studánce na Bruntálsku se zase mluví o nebývalém přílivu obyvatel na jednu jedinou adresu. Před sněmovními volbami letos na jaře srocovali u volebních místností lidé, kteří měli údajně za hlasování slíbenou stokorunu. Na místě tehdy musela zasahovat i policie.

Martin Hromádka, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme