Na konferenci v Brně experti debatovali o využití konopí pro léčebné účely

Světoví odborníci si v Brně vyměňovali poznatky o léčebném konopí. Konference se zúčastnili také lékaři z Fakultní nemocnice u svaté Anny. Ta chce být první nemocnicí v Česku, která začne recepty na léčebné konopí vydávat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

konopí

konopí | Foto: Fotobanka Stock Exchange

„Jsme v kultivační místnosti, kde se nachází rostlinné explantáty a je to jedna z technik, jak vůbec udržovat rostliny ve sterilních podmínkách pro dlouhou dobu,“ vysvětloval výzkumník Mendelovy univerzity Václav Trojan.

Některým hostům konference ukazoval skleníky, ve kterých už zanedlouho bude růst konopí s vysokým obsahem účinných látek THC.

Přehrát

00:00 / 00:00

O využití konopí pro léčebné účely debatovali experti na konferenci v Brně

Díky spolupráci s nizozemskou společností budou brněnští vědci rostliny zkoumat. Výzkum a vzdělávání vede za nizozemskou stranu biolog Arno Hazekamp. Ve své zemi může běžně účinky léčebného konopí vidět i na skutečných pacientech.

„V Nizozemsku výdej receptů na konopí organizuje stát, je to srovnatelné s běžnými léky,“ řekl Hazekamp. U nás tomu tak zatím není. Legislativa to umožňuje, ale žádná nemocnice zatím až na výjimky z řad jednotlivých lékařů recepty na léčebné konopí nevydává.

Marek Hakl z Centra léčby bolesti brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny už měl ale v rámci klinické studie možnost testovat extrakt z léčivé rostliny.

„Nemůžeme říct, že máme osahané konopí, ale máme osahanou tu nejúčinnější látku z tohoto konopí,“ popsal Hakl. S výsledkem byl spokojený.

„Většinou to byli pacienti, kteří měli chronickou neuropatickou bolest. Ať už to byly bolesti trojklanného nervu po pásovém oparu. Což jsou bolesti, které jsou jedny z nejhůře léčitelných. A velmi dobrého výsledku jsme dosáhli u necelé poloviny tady těchto pacientů. Což mi jako lékaři, když dosáhnu efektu u 50 procent pacientů, tak jsem velmi spokojen,“ dodal Marek Hakl.

Osvěta je důležitá

Tyto i další poznatky si mezi sebou v Brně vyměňovali lékaři i zástupci státních institucí. Podle Haklova kolegy Radovana Hřiba je osvěta důležitá.

„Osvěta je potřebná proto, aby se konopí začalo co nejvíce používat, aby se začaly bořit bariéry a předsudky. Pacienti jsou zvědaví a myslím, že méně je to potřeba demytizovat u pacientů než u lékařů,“ uvedl Hřib.

Fakultní nemocnice u svaté Anny chce přitom léčebné konopí předepisovat co nejdříve. Začít by s tím mohla už do konce měsíce. Stala by se tak první nemocnicí v České republice, která by recepty vydávala.

Martina Pelcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme