Na Mostecku a Ústecku platí kvůli suchu zákaz čerpání vody z potoků

Česko bojuje se suchem. Ve velkých řekách i malých potocích je málo vody. Kvůli tomu už například v části Mostecka a na celém Ústecku platí zákaz používání vody z potoků nebo rybníků. Ústecká městská policie se proto v těchto dnech zaměřuje hlavně na zahrádky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přehrada v Povrlech na Ústecku

Přehrada v Povrlech na Ústecku | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

„Na kontroly jezdíme během každé služby,“ zdůraznil strážník městské policie Jan Novotný během pochůzky v zahrádkářské kolonii v ústeckých Předlicích.

Hříšníkům, kteří zákaz poruší, hrozí nejdříve domluva, pokud by se přestupek opakoval, tak může Odbor životního prostředí udělit fyzické osobě pokutu až do výše 50 tisíc korun. V případě, že půjde o soukromníka, tak až do výše 100 tisíc korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

V ústeckých Předlicích a Povrlech natáčel Jan Bachorík

U přehrady v Povrlích je vidět, že alespoň přes přepad se nějaká voda do potoka dostává, jde ale maximálně o litry za vteřinu.

„Zákaz je na svém místě a je v tuto chvíli vhodný. Souhlasím s ním,“ zdůraznil starosta Povrlů Petr Hadraba z SNK-ED, který podotkl, že chataři i zahrádkáři v kolonii nad základní školou mají většinou své studny.

„Co se týká přehrady a vody, co teče dál Lužeckým potokem, tak jsme zatím neviděli, že by s ní někdo zaléval. Samozřejmě ale nikoho nemůžeme hlídat ve dne v noci,“ dodal Petr Hadraba.

Lužecký potok v Povrlech | Foto: Jan Bachorík

Ústecký kraj je ovšem od většiny míst v Česku v lepší pozici v otázce podzemních vod.

„Pokud se budeme bavit například o důsledku sucha pro podzemní vody, tak ten je v podstatě minimálně,“ dodává Martin Novák z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

ČHMÚ-MAPA 1.jpg | Foto: ČHMÚ

ČHMÚ - MAPA2.jpg | Foto: ČHMÚ

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme