Na některých místech Královéhradeckého kraje řešili nedostatek volebních komisařů

Několik tisíc členů volebních komisí v Královéhradeckém kraji složilo slib. Jejich práce tak oficiálně začala a skončí teprve vyhlášením výsledků voleb. Komisaři letos zajistí kromě komunálních voleb i volby do Senátu. V některých obcích a menších městech se přitom potýkali s nedostatkem zájemců o členství v komisi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začalo sčítání hlasů v senátních volbách

Začalo sčítání hlasů v senátních volbách | Foto: Filip Jandourek

Řadový člen komise za svou práci dostane odměnu 1300 korun, zapisovatel 1500 korun a předseda komise 1600 korun. S ohledem na odpracovaný čas ale vychází na řadového člena jen asi 70 korun na hodinu.

O něco si polepší ti volební komisaři, kteří budou vedle hlasů v komunálních volbách sčítat také hlasy pro kandidáty na senátora. Získají příplatek 400 korun.

Ovšem v případě, že se bude v jejich okrsku senátor vybírat ještě ve druhém kole, navýší se jejich odměna jen o dalších 200 korun. To je přitom částka za dalších asi 15 odpracovaných hodin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Některé obce v Královéhradeckém kraji se musely vypořádat s nedostatkem zájemců o práci volebního komisaře

Také proto se některá města a obce potýkaly s nedostatkem volebních komisařů. „Sháněli jsme prakticky i ve vlastních řadách. Ale podařilo se nám to, takže všechny komise jsou obsazeny,“ popisuje situaci v šestitisícové Úpici úřednice Jindra Pavlišová.

V nedalekém Trutnově byl zájem o něco větší. Kandidující strany totiž stále častěji využívají zákonného práva na to, aby si do komisí dosadily své zástupce. „V Trutnově kandidátku sestavilo devět politických stran a hnutí. Tohoto práva využily všechny,“ potvrzuje mluvčí radnice Veronika Svobodová.

Vzhledem k poměru odměny a počtu odpracovaných hodin bývají v okrskových volebních komisích vedle zástupců kandidujících seskupení především důchodci, studenti nebo ženy na mateřské dovolené, pro které je i malá odměna vítaným přivýdělkem.

„Dáváme příležitost studentům nebo nezaměstnaným. Podle toho, kdo projeví zájem,“ říká tajemník městského úřadu ve Vrchlabí Pavel Řehák.

V Hradci Králové letos neměli problém komise naplnit. Podle mluvčí magistrátu Magdaleny Vlčkové je to i díky lidem, kteří se hlásí pravidelně.

„V podstatě se schází parta lidí, kteří se na sebe těší, tráví ten čas spolu a věří si. Navzájem se kontrolují, takže i ta práce je už taková sladěná,“ vysvětluje.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme