Na Praze 10 vyberou nového senátora. Jako náhradu za europoslance Štětinu

Prahu 10 čekají doplňovací volby do Senátu. Dnes a zítra lidé rozhodnou, kdo nahradí senátora Jaromíra Štětinu, který se letos stal poslancem Evropského parlamentu. O uvolněné místo se uchází deset kandidátů. Očekává se nízká volební účast, jak je u doplňovacích voleb běžné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do Evropského parlamentu

Volby do Evropského parlamentu | Foto: Filip Jandourek

Nový senátor ve volebním obvodu číslo 22, který zahrnuje i Štěrboholy a Dubeč, bude ve funkci jen dva roky.

Vybírá se totiž na zbytek volebního období předchozího senátora, které skončí právě v roce 2016. Podle české Ústavy se musí na uprázdněné místo vždy konat nové volby.

„Není možné to prázdné senátorské křeslo doplnit o nějakého dalšího čekajícího kandidáta tak, jak je tomu ve volbách do Poslanecké sněmovny, protože tyto volby jsou založené na kandidátních listinách a zkrátka ten, kdo je další v pořadí, nastupuje na uprázdněné místo poslance,“ vysvětluje politolog Michal Kubát z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Praze 10 se budou konat doplňovací volby do Senátu. Vzejde z nich náhradník za europoslance Jaromíra Štětinu

Senátorský mandát zanikl Jaromíru Štětinovi v okamžiku, kdy se účastnil prvního zasedání v Bruselu – konkrétně 1. července. Náhradník se vybírá už teď, protože od zániku mandátu do voleb nesmí uplynout víc než 90 dní.

Senátní doplňovací volby nejsou v České republice ničím výjimečným. „Už se jich konalo několik, myslím, že jich celkem bylo devět. Poprvé to bylo v roce 1999, kdy byl na Praze 1 zvolen podnikatel Václav Fischer, bylo to kvůli úmrtí senátora Václava Bendy,“ dodává Kubát.

Na Praze 10 mají lidé na výběr z celkem deseti kandidátů. Systém hlasování se u doplňovacích senátních voleb nijak neliší od toho u voleb běžných.

„Jsou většinou provázeny nižší účastí, než jak je tomu v případě řádných voleb do Senátu. Někdy je ta účast opravdu mnohem nižší, je to třeba klidně i jenom 10 – 11 procent. Je to dáno tím, že ty volby se přece jenom netěší takové pozornosti sdělovacích prostředků a dokonce ani, řekl bych, politických stran,“ upozorňuje Kubát.

Do Senátu se nevolí v části Prahy 10, která už je na Vinohradech. Tam naopak budou lidé moci hlasovat v referendu, které se koná souběžně s doplňovacími senátními volbami.

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme