Na problémových děčínských sídlištích již nehlídkuje žádný asistent prevence kriminality

Měsíčně vyřešili kolem stovky sousedských konfliktů na děčínském sídlišti. Jejich práce v terénu snížila výjezdy městské policie na problematická místa až o dvě třetiny. Přesto přišlo šest asistentů prevence kriminality v Děčíně o práci, a to kvůli prodlevě v dotačních programech. Tu přitom sliboval ministr vnitra vykrýt.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Panelové sídliště

Panelové sídliště | Foto: Ladislav Bába

„Peníze na preventisty jsme našli v našem rozpočtu. Jsou přislíbeny. Vnímám to jako jeden ze životaschopných, fungujících projektů. Ministerstvo vnitra bude finančně pomáhat s tím, aby je udrželi. Aby kontinuálně přešli z jednoho projektu do druhého. Byla by velká škoda ty lidi pustit a pak je znovu hledat,“ sliboval na konci září v Děčíně ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD, že peníze na platy asistentů prevence kriminality budou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na problémových děčínských sídlištích nehlídkuje jediný asistent prevence kriminality. Natáčela o tom Iva Zítková

Na konci listopadu ale dostali všichni výpověď. Mezi bývalé asistenty patří i Antonín Čábelka, který v uniformě více než dva roky řešil hlavně sousedské soužití na děčínském sídlišti.

„Většinou jsme byli zatrpklí, že je konec. Něco jsme dva a půl roku budovali a zničehonic to spadlo. Všude se mluví o tom, jak jsou asistenti báječní, ale pořád to ruší. Jsou tam prodlevy. Tak ať z toho udělají stálé zaměstnání a bude klid,“ říká Čábelka.

O tom, jak asistenti prevence kriminality pomáhají, vypovídá například situace v Boleticích, kde policie dříve evidovala až sto oznámení za měsíc. Podle Tomáše Pavlíka, mluvčího městských strážníků, poté, co asistenti začali působit, spadl počet oznámení zhruba na třetinu.

Letos v listopadu měl projekt asistentů původně v Děčíně skončit úplně. Díky výjimce od ministerstva vnitra si ale bude moci městská policie požádat o peníze na jejich výplaty znovu příští rok v dubnu.

Jestli se podaří najmout znovu všech šest pracovníků nebo jestli budou muset hledat po čtyřměsíčním výpadku nové, teď nikdo nedokáže říct.

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme