Na propad tunelu Blanka mohly mít vliv sklepní prostory

Báňský úřad zastavil stavbu tunelu Blanka a nařídil nový geologický průzkum a zpracování dokumentace k části tunelu poté, co se v noci na úterý znovu - už potřetí - propadl. Pražský primátor Pavel Bém oznámil, že město podává trestní oznámení na neznámého pachatele, a také hledá cesty, jak vypovědět smlouvu s firmou Metrostav, která tunel staví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozestavěný tunel Blanka, který se propadl v ulici Patočkova

Rozestavěný tunel Blanka, který se propadl v ulici Patočkova | Zdroj: ČTK

Podle Dušana Havla z Českého báňského úřadu nový geologický průzkum byl nařízen proto, že vznikly nové skutečnosti. „Zjistilo se, že v místě propadu se nacházejí sklepní prostory, které mohly mít také negativní vliv na propad stropu tunelu,“ řekl na Rádiu Česko.

Po prvních dvou propadech loni ve Stromovce nezasáhl investor ani stavební úřad. „Jako jediní jsme zasáhli my. Vydali jsme rozhodnutí už při prvním propadu, ale samozřejmě nemůžeme nařídit organizaci, jakým způsobem má ve stavbě pokračovat,“ uvedl Dušan Havel.

Vzhledem ke skutečnostem, které opět nastaly, báňský úřad podle něj také nařídil investorovi a organizaci, která provádí ražbu, aby posoudily, jak byl proveden minulý geologický průzkum. „Také z hlediska provozní dokumentace – zda nenastaly nové skutečnosti, které jsou nezbytné pro to, aby došlo k přepracování nebo alespoň dílčí revizi provozní dokumentace,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tunel Blanka. Více Dušan Havel z Českého báňského úřadu.

Co bylo příčinou mimořádné události, podle něj zatím není jasné, protože šetření je v začátcích. „Mohly to být chyby v provozní či jiné dokumentaci nebo pochybení nějakého pracovníka přímo v místě události či technologie ražení tunelu. A prošetřujeme i možnost mimořádně nepříznivých geologických podmínek,“ vysvětlil Havel.

„Měli jsme signalizováno, že se v této lokalitě geologické podmínky pro ražbu zhoršují. Proto jsme také změnili technologický způsob ražby. Povrch terénu byl standardně monitorován a neukázaly se žádné další varovné signály. Někde se stala chyba, ale já teď nejsem schopen říct kde,“ řekl František Polák z Metrostavu.

Možností je podle něj celá řada. „Vznikla prostě situace, kterou nikdo neočekával,“ dodal František Polák.

„Budeme po městské Radě požadovat, aby k prošetření případu přizvala nezávislé zahraniční odborníky,“ řekla zastupitelka Prahy za Stranu zelených.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyšetřování příčin dalšího propadu při stavbě tunelu Blanka na Rádiu Česko.mp3

Ražba může stát i dva měsíce

Pokud firma Metrostav nepředloží podkladové materiály, které má nařízené, tak podle něj nemůže ražba dále pokračovat. Připomněl, že v současné době jsou povoleny pouze práce na zajištění místa a bezpečnosti osob, které se tam pohybují.

Vyšetřování bude podle něj komplikované, protože je tam nepříznivá situace z hlediska ohledání místa mimořádné události. Místo je zavalené a ohledání bude možné provést až ve chvíli, kdy firma umožní, aby se tam pracovníci báňského úřadu dostali.

"To by mohlo být tak v průběhu tří až čtyř týdnů. Osobně odhaduji, že asi ještě dva měsíce bude ražba stát,“ přiblížil.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme