Na Semilsku narazil vlak do skalního sesuvu, zranilo se 10 lidí

U Poniklé na Semilsku narazil krátce po půl sedmé osobní vlak do sesuté skály. Zával na trati vytvořil bariéru o délce asi 20 metrů, výšce 3 metry a šířce 4 metry. Při nehodě bylo zraněno 10 lidí. Trať z Jablonce nad Jizerou do Martinic v Krkonoších bude nejméně několik dní mimo provoz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Havarovaný vlak

Havarovaný vlak | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Při nehodě bylo lehce zraněno devět cestujících a také strojvedoucí. Ten má poraněné nohy, po nárazu zůstal zaklíněný v kabině a hasiči ho museli vystříhat.

Záchranáři ho pak zafixovali ve vakuové matraci a přepravili ho necelých 400 metrů k mostu přes Jizeru, kde přistál vrtulník záchranné služby a dopravil ho na traumatologii do Liberce.

Podle mluvčí liberecké nemocnice je stav zraněného strojvedoucího už stabilizovaný a muž nemusel ani na operaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

S aktuálními informacemi z místa nehody vlaku u Poniklé se přihlásil redaktor Tomáš Mařas

Strojvedoucí neměl šanci střetu zabránit. Místo je poměrně nepřehledné a trať se klikatí v zářezu, který je zhruba 15 metrů hluboký.

„Mimořádná událost se stala v oblouku, kde strojvedoucí viděl překážku na trati na poslední chvíli a měl jen malou šanci zareagovat, což potvrzuje i fakt, že nestihl po použití rychlobrzdy ani opustit kabinu strojvedoucího,“ uvedla Drážní inspekce.

Vlaky mezi Jabloncem nad Jizerou a Martinicemi nejezdí, České dráhy v úseku zavedly náhradní autobusovou dopravu. Odstraňování následků nehody může podle inspekce trvat několik dní nebo i týdnů.

Škoda na vlaku byla vyčíslena na 1,5 milionu korun. Poškození trati bude vyčísleno až po odstranění sesuté skály z kolejí, na němž teď pracují hasiči.

Geologové už také zkoumají skálu, ze které se masiv utrhl. Poté se rozhodne, zda a případně jak ji zajistí proti dalšímu zřícení.

ČRo, Alžběta Havlová, Mirko Kašpar, Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme