Na Šumavě bojují se suchem. Chtějí obnovit přes tisíc hektarů rašelinišť a mokřadů

Správa Národního parku Šumava se bude ucházet o desítky milionů korun z programu LIFE. Peníze chce v následujících pěti letech použít na obnovu rašelinišť, mokřadů a drobných toků. Bojuje tak proti suchu a úbytku vody na Šumavě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šumava

Šumava | Foto: public domain, edusoft

„Máme na to pět let. Kdyby se to opravdu podařilo, tak zde budeme držet miliony kubíků vody,“ říká ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Žádost do programu LIFE podala správa parku. Ta je podle ředitele i zároveň nositelem projektu a bude z něj jako instituce čerpat peníze.

„O práce se bude mezi odnoži parku soutěžit. Což znamená, že park zavodní Šumavu a také po dobu pěti let nabídne i mnoho pracovních míst,“ popisuje Hubený.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zavodníme Šumavu a přitom vytvoříme pracovní místa, říká ředitel Petr Hubený

Park během projektu plánuje zavodnit minimálně 1 600 hektarů mokřadů, které byly v minulosti odvodněny. Souběžně s těmito pracemi plánuje vytvořit také drobné kapilární potůčky v krajině.

Těm by se postupem času měla vracet jejich přírodní podoba. „Naším cílem je podpořit zasakování vody a zachránit cenné biotopy. Kromě toho se snažíme i o obnovu průmyslově vytěžených rašelinišť," dodává botanička parku Iva Bufková.

Pracovat by se mělo po celém území parku i v navazující chráněné krajinné oblasti.

Jitka Englová, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme