Na Ústecku létají vrtulníkem se záchranáři i policisté a hasiči. Předávají si zkušenosti

Ústecký kraj má unikátní ukázku toho, jak by měly fungovat složky integrovaného záchranného systému. Tedy hasiči, zdravotníci a policisté. Jako první v republice totiž společně se záchranáři létají i kolegové z dvou ostatních složek. Díky tomu si navzájem lépe předají zkušenosti. Například policisté už mají za zhruba tři roky spolupráce s leteckými zdravotníky víc než 380 zásahů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranářský vrtulník

Záchranářský vrtulník | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

Výstražný signál znamená pro záchranáře jediné – další zásah. Ve vrtulníku jsou během dvaceti vteřin, a to i spolu s policisty a hasiči. Všichni jsou stejně vycvičení.

„Jsme letečtí záchranáři, jsme tak vycvičení. Naše výcviky probíhají asi čtyřikrát v měsíci, z toho dvakrát s vrtulníkem,“ popisuje Martin Bárta, instruktor zásahové jednotky policie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž Jana Bachoríka

„Určitě tady nasbíráme víc zkušenostní po zdravotnické stránce,“ přisvědčuje Zdeněk Šmilauer, hasičský letecký záchranář, že vzájemné předávání zkušeností má smysl.

Právě záchrana vrtulníkem je totiž považována za velmi rychlou, navíc se letecký stroj dostane i na řadu jinak nepřístupných míst. Stinnou stránkou je, že zdravotníci a záchranáři následně mnoho možností, jak zraněného ošetřit na palubě, nemají.

„Při jeho zajištění musíme uvažovat v intencích toho, že během letu jsou možnosti terapeutických zásahů velmi omezené. Ten prostor je velmi malý,“ říká vedoucí lékařka letecké záchranné služby Eva Smržová.

V případě potřeby tak musí k dalšímu ošetření pacienta znovu přistát.

Záchranářský vrtulník | Foto: Jan Bachorík

Jan Bachorík, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme