Náměstí Borise Němcova v Praze nebude. Není k tomu důvod, rozhodli na magistrátu

Ruské velvyslanectví v Praze na náměstí Borise Němcova sídlit nebude. Přejmenování prostoru před ambasádou ve čtvrtek magistrátní místopisná komise jednomyslně zamítla. Pro změnu podle ní není důvod. Náměstí teď nese název Pod Kaštany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský opoziční politik Boris Němcov v roce 2014

Ruský opoziční politik Boris Němcov v roce 2014 | Foto: Wikimedia Commons, Ilya Schurov, CC BY 2.0

Náměstí se tak jmenuje už od 30. let minulého století. Lidé jsou proto na název podle komise zvyklí. Přejmenování požadovali místní obyvatelé v internetové petici.

Boris Němcov byl v letech 1997 až 1998 za prezidenta Borise Jelcina ruským vicepremiérem. Po odchodu z parlamentu v roce 2003 pomáhal mimo jiné organizovat pouliční protesty proti režimu prezidenta Vladimira Putina. Za účast na těchto akcích byl několikrát zatčen a uvězněn.

Kreml kritizoval za zhoršující se ekonomickou situaci, korupci či za angažmá Ruska v konfliktu na Ukrajině. Zavraždili ho 27. února 2015 na mostě nedaleko Kremlu krátce před demonstrací proti Putinově vládě a válce na Ukrajině, která se měla konat 1. března.

Lída Křesťanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme