Nebezpečná zatáčka v Uhřínově nemá svodidla, obyvatelé se bojí o své životy

Kraj Vysočina nechal v Uhřínově opravit silnici, na svodidla už ale nezbylo místo. Opilý řidič v této malé obci u Velkého Meziříčí o víkendu vylétl ze zatáčky a přistál lidem přímo na střeše garáže. Není to první nehoda v tomto místě. Obyvatelé domu pod srázem teď mají strach o své životy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nebezpečné zatáčce v Uhřínově chybí svodidla

Nebezpečné zatáčce v Uhřínově chybí svodidla | Foto: Michal Malý

„Máme velký strach. Pojďte se podívat dovnitř, jestli chcete,“ zve mě na svůj pozemek Zdeňka Nováčková, která bydlí přímo pod ostrou zatáčkou bez svodidel. Mezi jejím domem a silnicí je sráz zhruba osm metrů.

Po nehodě, která se v nebezpečném úseku stala o víkendu, tu zůstaly stopy. V trávě jsou rýhy, kovové části auta a rozbitý kus světla.

„Podívejte se, jak to tady vypadá. Máme strach, protože tu máme syna s rodinou, se třemi malými dětmi,“ dodává Nováčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nebezpečné zatáčce v Uhřínově chybí svodidla, obyvatelé se bojí o své životy. Na místě natáčel redaktor Michal Malý

Před deseti lety dala Krajská správa a údržba silnic obyvatelům Uhřínova za pravdu. Uznala, že je zatáčka nebezpečná a nechala osadit svodidla.

Teď stejná Správa a údržba silnic vydala stanovisko, že svodidla potřeba nejsou. Prý jako odrazová zóna postačí 15 cm vysoký obrubník chodníku.

„Pouze jsme se vyjadřovali k projektu. Bylo to v souladu s veškerými technickými normami,“ konstatuje technicko-správní náměstek Správy a údržby silnic Tomáš Mátl.

Původně se podle něj svodidla vedle silnice v Uhřínově vešla. Kvůli novému chodníku se ale situace změnila.

„Při šířkovém uspořádání tam buď budou svodidla, nebo tam bude chodník,“ upozorňuje Mátl.

Nebezpečné zatáčce v Uhřínově chybí svodidla | Foto: Michal Malý

Betonová obruba chodníku ale jako zádržný systém při nedávné nehodě nezafungovala. Na obrubnících zůstalo jen několik hlubokých rýh a černé šmouhy od gum.

„Je to nová silnice, která stála několik milionů korun a je to hrozně nebezpečné,“ dodává Zdeňka Nováčková.

V zimě se tu stalo několik drobnějších nehod a v minulosti tu jednomu z řidičů selhaly brzdy. Obyvatel Uhřínova se zastal i vedoucí dopravního inspektorátu ve Žďáře nad Sázavou Zdeněk Kubík.

„Svodidla tam měla svoje opodstatnění. Podle mého názoru by bylo zcela adekvátní je tam zpátky osadit,“ podotýká Kubík.

Stavbu silnice financoval Kraj Vysočina a vedení kraje teď znovu projedná, jak místo lépe zabezpečit. Výsledek bude známý příští týden.

Nebezpečné zatáčce v Uhřínově chybí svodidla | Foto: Michal Malý

Michal Malý, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme