Nedostatek medu v Česku výrazně zvýšil jeho cenu, včelaři vyprodávají svoje zásoby

Včelaři napříč republikou mají za sebou jednu z nejhorších sezón za poslední roky. Medu vyrobili v průměru o polovinu míň, než je obvyklé. Rychle ho proto vyprodali a med je často nedostatkovým zbožím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Včely

Včely | Foto: Jiřina Šmídová

„Med už nemáme. Když ho vytáčíme, tak jak se cedí, zrovna ho naléváme pro lidi. Moc toho nebylo. Udělala jsem si jen zásobu pro lidi, kteří jsou nemocní. To kilo jim vždycky nechám,“ říká Julie Bálková z Velkých Pavlovic na Břeclavsku.

Společně s manželem včelaří už desítky let. Tak málo medu ale prý nepamatuje. O několik kilometrů dál – v Boleradicích – upozorňuje cedule na med včelaře Jana Horáka:

Přehrát

00:00 / 00:00

O medu jako letos nedostatkovým zbožím natáčela redaktorka Štěpánka Kadlečková

„Letos bych řekl, že je to skoro katastrofa. Je to celorepublikové, zejména v horských oblastech je to nejtragičtější. Tam jsou jednodruhové medy - buď řepka, nebo les. A když to zklame, tak je včelař vyřízený.“

I tady mají zákazníci smůlu. Lipový ani akátový med letos Jan Horák nevytáčel, včely do úlu téměř žádný nektar kvůli suchu totiž nedonesly. Měly málo potravy a někde je proto museli už v létě chovatelé přikrmit cukrem, vysvětluje včelař Jan Zajíc:

„On si každý myslí, že jenom vytáčím. Ale že přijde doba, kdy musím včely na zimu zakrmit, to máte 15 kilogramů na včelstvo, vynásobte si to cenou, která je 22 korun, tak to jsou náklady.“

Včelí med (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Místy proto med podražil v průměru o deset až dvacet procent na 120 korun za kilogram. Sehnat ho z domácí produkce přímo od včelařů je však problém. Z dvaceti náhodně oslovených chovatelů měl med jen jeden z nich, i ten ale své zásoby doprodával.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme