Nehodu opilého policisty řeší GIBS. Škodu v řádu milionů zřejmě zaplatí ze svého

Nehodu, při které včera opilý policista Karel Kadlec na pražských Vinohradech naboural přes 50 aut, začala vyšetřovat Generální inspekce bezpečnostních sborů. Lektor Policejní akademie pod vlivem alkoholu boural už loni v březnu a z místa se snažil ujet. Radiožurnál z údajů České kanceláře pojistitelů (ČKP) zjistil, že řidič s největší pravděpodobností neměl povinné ručení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řidič v Praze naboural asi čtyři desítky aut

Řidič v Praze naboural asi čtyři desítky aut | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

ČKP totiž nemá v databázi jeho pojistnou smlouvu. Je ale možné, že se 46letý muž pojistil nedávno a jeho pojišťovna údaj ještě neodeslala. Má na to měsíc.

„Škodu by uhradila Česká kancelář pojistitelů z garančního fondu, proto je potřeba, aby ji poškození kontaktovali,“ popsal případný postup mluvčí ČKP Aleš Povr. „Celá škoda by potom v plné výši byla uplatňována na viníkovi dopravní nehody.“

Řidič po zadržení odmítl dechovou zkoušku. Souhlasil však s převozem do zdravotnického zařízení, kde mu zjistili přes jedno promile alkoholu v krvi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policista, který naboural přes 50 aut, měl v krvi přes promile alkoholu. Jaký trest mu hrozí, řekl Petru Královi právník Jan Černý

„Nad jedno promile už je to posuzováno jako trestný čin, a to konkrétně ohrožení pod vlivem návykové látky. Takovému pachateli hrozí až jeden rok odnětí svobody, peněžitá pokuta nebo takzvaný zákaz činnosti, tedy odebrání řidičského průkazu,“ upozornil právník Jan Černý.

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD na twitteru napsal, že pokud GIBS podezření potvrdí, Kadlecovi hrozí propuštění bez nároku na výsluhu.

Kadlec je nyní v policejní cele. Nejpozději zítra by mělo být zřejmé, jestli půjde do vazby. Policie už sehnala majitele 21 z celkem 51 nabouraných aut. Škoda na vozech přesáhla dva miliony korun.

„Muž působil velmi zmateně a policistům rovněž odmítl předložit řidičský průkaz,“ řekla o nehodě policejní mluvčí Andrea Zoulová. „Je podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a přečinu poškození cizí věci,“ dodala.

Podle informací z místa měl mít policista v autě také zbraň. To Zoulová nechtěla komentovat. Ve hře podle ní ale je i další možný delikt, a to obecné ohrožení.

Pro jaký trestný čin budou muže vyšetřovat, bude podle mluvčí GIBS Radky Sandorové jasné až po výsleších svědků.

Radka Sandorová potvrdila, že jde o stejného řidiče, lektora Policejní akademie Karla Kadlece, který loni v březnu v opilosti naboural dvě auta a od nehody se snažil ujet.

„Je to ten stejný účastník dopravní nehody. Spisový materiál si naši příslušníci právě v těchto chvílích přebírají a bude probíhat prověřování. Vzhledem k velkému množství poškození se dá již teď očekávat, že to prověřování bude velmi obsáhlé a potrvá řádově až několik měsíců,“ upřesnila Sandorová.

Z loňské nehody se Kadlec už u soudu zpovídal. Soudce nejprve delikt přehodnotil jako přestupek. Odvolací soud ale nařídil nové projednání. To bylo naplánované na včerejší dopoledne.

„Obžalovaný na jednání nepřišel. Dle slov obhájce měl mít nějakou chřipku nebo angínu. Jednání bylo znova nařízeno na 3. května s tím, že obžalovaný má doložit lékařskou zprávu o neschopnosti,“ řekla mluvčí soudu Marcela Prӧllerová

Advokátní kancelář, která policistu zastupovala v případě jeho loňské nehody, odmítla ke včerejšímu incidentu cokoli říct.

Český rozhlas, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme