Nejdřív Blanku otevřít, až pak řešit peníze, navrhují pražští zastupitelé

Tunel Blanka co nejdříve zprovoznit a teprve pak řešit peníze. Takový názor má na kauzu zastupitelstvo hlavního města. Zprávu o tom, co všechno se s Blankou stalo od začátku prací až dosud, zastupitelům předložil náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek z ČSSD. A sklidil za to nečekanou pochvalu i z řad opozice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tunel Blanka

Tunel Blanka | Foto: Filip Jandourek

„To je podle mého soudu velmi pozitivní změna, že pan náměstek Dolínek takovou zprávu zpracoval. Ta zpráva je podle mě korektní,“ ocenil Dolínkovu snahu třeba šéf zastupitelského klubu TOP 09 a nezávislých Václav Novotný.

Všichni zastupitelé, ať už opoziční nebo koaliční, se také shodli na jednom - Blanku je potřeba otevřít co nejdříve. A Petr Dolínek potvrdil, že jejich vzkazy nepřeslechl:

Přehrát

00:00 / 00:00

Na jednání pražského zastupitelstva k tunelu Blanka natáčela Veronika Neprašová

„Vysvětluji si to především tak, že v diskusi jasně zaznělo co nejrychleji otevřít a zprovoznit tunel Blanka. Odcházím s pocitem, že podpora zde je, a to je důležité.“

A opozice se shoduje i na další věci - s případným soudním sporem by Praha měla počkat až do doby, kdy Blankou budou jezdit řidiči.

Bývalý primátor se Bohuslav Svoboda z ODS pak vybízí současné vedení k co největší razanci při jednání s dodavateli, kteří od problému s mokrými kabely dávají ruce pryč:

„Je třeba využít všech právních smluvních prostředků od změny smlouvy, přes odstoupení od smlouvy, až po nasmlouvání jiného dodavatele, který by to udělal.“

Město by tak podle něj mělo napřed nechat kabely vyměnit za své a teprve po otevření tunelu peníze od dodavatelů vymáhat zpátky.

Posledním avizovaným termínem otevření Blanky byl letošní duben. Kvůli problémům s promáčenými kabely ale padl, už popáté, i tentokrát.

Další odhady, kdy se Blanka otevře, zatím nikdo říct nechce. Vyměnit vadné kabely ale bude podle všeho trvat minimálně půl roku.

Tunel Blanka | Foto: Český rozhlas

Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme