Nejvíce stížností na komunální volby evidují v Ústeckém kraji

Ústecký kraj je místem s největším počtem stížností na komunální volby. Krajský soud jich tam přijal celkem dvacet osm. Z některých měst přišlo hned několik podnětů. Výsledky komunálních voleb ještě nemohou brát za konečné v 21 městech a obcích v kraji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby 2014. Volební místnost na radnici v Mšeně

Volby 2014. Volební místnost na radnici v Mšeně | Foto: Radek Duchoň | Zdroj: Český rozhlas

Lidé i zástupci stran a hnutí si stěžovali na nejrůznější věci, mimo jiné kupčení s hlasy či na průběh volební kampaně.

Po třech stížnostech přišlo z Chomutova a Bíliny. „Tady mělo dojít k nákupu hlasů a ovlivnění voleb ve velkém,“ vysvětlila požadavek na opakování voleb Lenka Hanousková z hnutí PRO Bílinu.

Po dvou stížnostech pak přišlo z Křimova na Chomutovsku, Postoloprt na Lounsku a z Velkého Šenova na Děčínsku.

Na kandidaturu mrtvého člověka bez oznámení ve volebních místnostech si stěžovali v Lubence na Lounsku a v Přestanově na Ústecku. Nekalou kampaň napadly strany v Mostě a ve Štětí.

Krajský soud musí o stížnostech rozhodnout do 20 dnů ode dne podání. První stížnosti přišly 20. října, takže rozhodnutí o nich má padnout nejpozději 9. listopadu. To je ale neděle, takže se očekává, že jasno bude spíš v pátek sedmého listopadu.

Poslední stížnosti dorazily 24. října, termín pro jejich vyřízení je tedy do 13. listopadu. Jestli a jak soud rozhodl, je možné sledovat na webu justice.cz. Stačí nalézt Krajský soud Ústí nad Labem a podívat se do sekce aktuality na volby 2014.

Celkem soudy v Česku evidují 187 stížností na průběh voleb.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme