Za centrum Klinika protestovalo asi 2000 lidí. Chtěli podpořit jeho další fungování

Téměř dva tisíce lidí přišly dnes odpoledne podpořit další fungování Autonomního sociálního centra Klinika. Solidárním pochodem chtěli přimět Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, aby Klinice prodloužil končící nájemní smlouvu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solidární pochod za zachování centra Klinika v pražské Jeseniově ulici

Solidární pochod za zachování centra Klinika v pražské Jeseniově ulici | Zdroj: ČTK

Zastánci se sešli v zahradě sociálního centra Klinika v Jeseniově ulici. Odtud vyrazili zhruba ve dvě hodiny na pochod Žižkovem.

„Smyslem akce je upozornit na současnou situaci. O ní budeme chtít dál jednat,“ řekl člen Kliniky Jakub Ort.

Lidé nesli transparenty na podporu Kliniky a provolávali hesla jako „Kliniku nedáme“ nebo „Klinika žije, boj pokračuje“.

Demonstrující došli před radnici Prahy 3, kde v několika proslovech podpořili setrvání kliniky a kritizovali vedení radnice. Poté průvod dorazil až na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde happening kolem páté hodiny odpoledne skončil.

Po celou dobu provázely asi půlkilometrový průvod desítky policistů, vše se obešlo bez incidentů.

Klinice pronájem vyprší 2. března

Klinika měla budovu v Jeseniově ulici pronajatou od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na dobu určitou, konkrétně na rok. Lhůta vyprší ve středu 2. března.

Majetkový úřad minulý týden oznámil, že smlouvu nemůže prodloužit, protože s tím nesouhlasí stavební úřad Prahy 3. Objekt je podle stavebního úřadu zkolaudovaný jako plicní zdravotnické zařízení, a proto ho není možné využívat jako sociální centrum.

Stavební úřad na to upozornil poté, co si na Kliniku stěžovala na radnici Prahy 3 asi šedesátka občanů. Vadil jim především hluk ze sociálního centra.

Solidární pochod za zachování centra Klinika v pražské Jeseniově ulici | Foto: ČTK

Klinika má ale na druhou stranu řadu příznivců. Podporuje ji například třicítka českých spisovatelů, kteří podepsali manifest Spisovatelé pro Kliniku. Patří mezi ně třeba Tereza Bredečková, Jiří Dědeček nebo Jáchym Topol.

Za zachování Kliniky se přimlouvá také Jiří Dienstbier z ČSSD. Ministr pro lidská práva už požádal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, aby smlouvu centru prodloužil.

Zástupci Kliniky se ještě v pondělí pokusí přesvědčit úředníky, aby své rozhodnutí změnili. Jeden ze zástupců centra Arnošt Novák doufá, že prodloužení nájmu nakonec dosáhnou.

„Pořád si myslíme, že prodloužení té výpůjčky je rozumné a žádné právní předpisy tomu nebrání,“ dodal Novák.

Pokud úřad nájemní smlouvu sociálnímu centru neprodlouží, měli by zástupci Kliniky předat objekt 2. března úřadu zpět. Náhradní prostory zatím Klinice podle Nováka nikdo nenabídl.

Vlna solidarity a hlasů pro zachování centra se zvedla také po prvním únorovém víkendu, kdy Kliniku napadli maskovaní útočníci, kteří dovnitř vhodili několik zápalných lahví. Případ šetří policie.

Kauza Autonomní sociální centrum Klinika | Foto: Český rozhlas

Veronika Neprašová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme