Nemocnice v Trutnově má za smrt novorozence zaplatit 600 tisíc korun

Oblastní nemocnice Trutnov musí zaplatit 600 tisíc korun rodičům novorozence, který zemřel v roce 2007 několik hodin po porodu. Rozhodl o tom Krajský soud v Hradci Králové. Soudy již dříve rodičům dítěte přiznaly 480 tisíc korun. Dnešní verdikt není zatím pravomocný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle soudce Jana Fifky nemocnice při porodu nepostupovala zcela správně, když nebyl zajištěný kontinuální monitoring plodu, který rodička odmítala.

"Zaměstnanci nemocnice měli pacientku informovat, že její odmítání monitoringu může mít negativní následky, měli si vyžádat takzvaný negativní revers," řekl Fifka. Podle něj bylo nutné brát ohled na to, že novorozenec byl prvorozeným dítětem rodičů.

Rizikový porod koncem pánevním se uskutečnil v květnu 2007, dítě zemřelo krátce po porodu na následky nedostatku kyslíku. "Po porodu byl úplně šedivý a modrý, hned ho odnesli a už jsme ho neviděli. Na oddělení byl chaos," řekla dříve u soudu žalobkyně.

Kvůli tomuto porodu opakovaně stanul před trestním soudem senátor a lékař Pavel Trpák (ČSSD). Obžaloba mu původně vytýkala to, že nedostatečně sledoval těžký porod. Krajský soud v Hradci Králové jej zprostil obžaloby. Předtím okresní soud Trpákovi opakovaně uložil podmíněný trest.

Krajský soud nakonec dospěl k závěru, že Trpák sice nepostupoval zcela správně, ale neprokázala se příčinná souvislost mezi jeho jednáním a smrtí novorozence.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme