Nemocnice ve správě Královéhradeckého kraje se zajímají o zdravotní prohlídky zaměstnanců

Nemocnice ve správě Královéhradeckého kraje začaly ověřovat, jestli mají jejich zaměstnanci v pořádku potřebné zdravotně preventivní prohlídky. Důvodem je nedávný případ z klatovské nemocnice, kde měl primář dětského oddělení ubližovat malým pacientům. Trpí přitom psychickým onemocněním a zatajil to svému zaměstnavateli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fakultní nemocnice Motol

Fakultní nemocnice Motol | Foto: Filip Jandourek

Případ otevřel debatu kolem ověřování zdravotní způsobilosti lékařů a dalšího personálu. Ředitel Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Jiří Skřivánek tak nařídil prověřit platnost preventivních zdravotních prohlídek v jednotlivých oblastních nemocnicích:

„Pokud tam nebude vyjádření i při opakovaných prohlídkách, které jsou ze zákona třeba u lékařů každé čtyři roky, že jsou schopni povolání provozovat, tak se prohlídky budou minimálně akutně opakovat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O preventivních zdravotních prohlídkách zaměstnanců nemocnic ve správě Královéhradeckého kraje natáčel redaktor Jiří Fremuth

Kontrola má být hotová během dvou týdnů. Největší zdravotnické zařízení na východě Čech - fakultní nemocnice v Hradci Králové - mimořádné kontroly nechystá. Lékařský náměstek Zdeněk Tušl říká, že nemocnice má platnou akreditaci a zdravotníci i jejich práce jsou dlouhodobě pod systematickou kontrolou.

„Na vše máme předpisy. Pokud přijímáme pracovníka, prochází komplexním přijímacím procesem. Všichni pracovníci mají v určité době opakované zdravotní prohlídky. Tam, kde jsou nějaká rizika – pracují v noci nebo v rizikových úsecích – jsou kontrolováni každý rok,“ vysvětluje Tušl.

Oba manažeři považují klatovský případ za ojedinělý. „Já si myslím, že máme dostatečný přehled o zdravotním stavu a chování jednotlivých pracovníků, ale samozřejmě nikdy se lidské pochybení nedá vyloučit, zvlášť změna zdravotního stavu nebo akutní případ psychiatrického onemocnění. Chyby a pochybení se dají výrazně omezit,“ myslí si Skřivánek.

Věří, že na případ se mohlo přijít dřív: „Pokud by opadla falešná kolegialita mezi zaměstnanci a managementem, tak by se všechny tyto věci daly svým způsobem zjistit.“

Jiří Skřivánek připomíná, že pokud se pacienti nebo jejich blízcí setkají s problematickým chováním zdravotníků, mají se bez váhání obrátit na vedení nemocnice.

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme