Nezkontrolované kotle či komíny mohou být nebezpečné, varují odborníci

Revizní technici a kominíci mají v těchto dnech napilno. I letos totiž lidé kontroly plynových kotlů, které ohřívají vodu a v zimě vytápí domovy, nechávají na poslední chvíli. Dobrou zprávou ale je, že majitelů nemovitostí, kteří revize nepodceňují, stále přibývá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynový vařič. Ilustrační foto

Plynový vařič. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Plynový kotel potřebuje podle odborníků kontrolu každý rok. „Je to zařízení, ve kterém dochází ke spalování plynu, vznikají tam zplodiny, které se usazují a sedají na výměníkové plochy,“ říká technik Miroslav Svoboda. Stačí podle něj půlhodina až hodina a majitel kotle má jistotu, že je v pořádku.

Kotel se nejprve vyčistí a pak, v případě novějších typů, se napojí na počítač. Ten vyhodnotí jeho funkčnost a nastaví správné parametry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Revizní technici a kominíci mají před topnou sezonou napilno. Na Přerovsku to zjistila redaktorka Jana Zemková.

Revize přijde zhruba na tisícovku, ale ve finále dokáže ušetřit mnohem víc peněz. Kotel neztrácí na výkonu, předejde se i případným poruchám a následným opravám.

„Je potřeba zajistit bezpečnost zařízení z pohledu zdraví, vyčištěním zvýšit i účinnost zařízení. V současné době je ale povědomí lidí v této oblasti lepší než bylo před 10 lety,“ dodává technik.

K těm, kteří si nechávají kotel kontrolovat pravidelně, patří i pan Igor Šomský. Revizi nechává provádět z několika důvodů.

„Opatrnost, chci, aby to bylo v pořádku, nerad bych měl nějaký průšvih. A také kvůli pojišťovně, kdyby se náhodou něco stalo. Myslím, že i ušetřím, protože se zvýší účinnost a také se prodlouží životnost. Myslím, že se to určitě vyplatí,“ říká.

Zapomínat by se nemělo ani na revize komínů, připomíná přerovský kominík Jaroslav Schon:

„Obě zařízení jsou důležitá jak spotřebič, tak ta spalinová cesta. Bylo by dobré, aby si to lidé uvědomili, že to dělají pro sebe. Cena je od 300 do 400 korun za tu spalinovou cestu, což v důsledcích, kdy se může stát, že dojde k otravě nebo požáru, je taková sranda.“

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme