Nová akreditace pro speciální pedagogiku na UJAK se zřejmě projedná až v únoru

Akreditační komise se dnes podle informací Českého rozhlasu nebude zabývat novou akreditací pro magisterské studium oboru speciální pedagogika soukromé univerzity Jana Amose Komenského (UJAK) v Praze. Prý neměla dostatek času na posouzení. Škola, která o akreditaci požádala na konci října, tak musí čekat na únorové jednání komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Univerzita Jana Amose Komenského Praha

Univerzita Jana Amose Komenského Praha | Foto: Filip Jandourek

„Z obvyklé praxe akreditační komise, pokud návrh na akreditaci přijde tak pozdě, přišel až koncem října, tak se osobně domnívám, že je spíše méně pravděpodobné než více, že v tuto chvíli akreditační komise učiní nějaký finální závěr,“ potvrdila ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD.

„Nicméně nejbližší další jednání akreditační komise, a tam by to zase z hlediska obvyklých lhůt už určitě projednáno být mělo, je zasedání v únoru roku 2016,“ dodala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Žádost o novou akreditaci pro obor speciální pedagogika na UJAK projedná akreditační komise zřejmě až v únoru

Akreditační komise odebrala univerzitě oprávnění pro výuku speciální pedagogiky v září. Odůvodnila to hlavně vysokým počtem studujících.

Těm pak ministerstvo školství nabídlo možnost dostudovat na několika veřejných školách. Musejí ale projít přijímacím řízením. Uznat by se jim nicméně mohly některé zkoušky.

Z odkladu jednání o nové akreditaci pro obor speciální pedagogika není soukromá vysoká škola nadšená. Žádost prý podala bezodkladně.

„Dle našeho názoru měla akreditační komise naprosto dostatek času, aby se žádostí o akreditaci zabývala a projednala ji,“ upozornil mluvčí Jan Červenka.

Studenti proti odebrání oprávnění opakovaně protestovali. Řada z nich jsou dlouholetí pedagogové, kteří si potřebují doplnit kvalifikaci, a prodlužování studia nebo přechod na jinou školu pro ně představují komplikaci.

Univerzita Jana Amose Komenského studentům nabídla možnost dostudovat ještě v letošním školním roce, a to na slovenské Katolické univerzitě v Ružomberku.

Kauza Univerzita Jana Amose Komenského (UJAK) | Foto: Český rozhlas

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme