Nové muzeum českého karosářství ve Vysokém Mýtě přilákalo o víkendu mnoho lidí

Ve Vysokém Mýtě otevřeli nové muzeum karosářství. Město si ho pořídilo za devadesát milionů korun, když přestavělo bývalou budovu soudu a věznice. Unikátní stánek mapující historii českého automobilového průmyslu zlákal o tomto víkendu spousty lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muzeum českého karosářství otevřeli 6. září ve Vysokém Mýtě

Muzeum českého karosářství otevřeli 6. září ve Vysokém Mýtě | Zdroj: ČTK

„Líbí se mi tady moc a určitě se sem budeme vracet. Myslím si, že Vysoké Mýto si takovéto muzeum zaslouží,“ říká mladá žena, která se přišla do muzea podívat i se svými dvěma syny.

„Je to úžasné, co dokázali tehdy lidé vyrobit,“ říká pan Koukal, který je milovníkem starých aut. „Mám dokonce i staré auto, Fiat Topolino a Tatru z roku 1935, kabriolet. Stara auta mají svoji duši, svoji historii,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na slavnostním otevření muzea karosářství ve Vysokém Mýtě natáčela redaktorka Věra Pavlasová

Milovníci aut najdou v muzeu skvosty českého automobilového průmyslu především z dvacátých a třicátých let minulého století. K vidění je například Pragovka, ale i Tatra 57 nebo Škoda 440 s unikátní laminátovou karosérií a nechybí ani Tatra 600 Tatraplán.

„Velkých exponátů tady máme deset, z toho je jeden kočár a jedny saně,“ doplňuje vedoucí nového karosářského muzea Petr Kovář.

„Dole v přízemí máme provedený řez autem, čili návštěvníci vidí perfektně karosářskou práci našich předků,“ dodává.

Součástí expozice je i dílna, kde si lidé mohou zhotovit modelářskou hmotou vlastní karosérii.

Projekt za zhruba 90 milionů korun vybudovalo město s podporou evropských dotací z budov bývalého soudu a vězení na náměstí Přemysla Otakara II. Muzeum je otevřeno denně od devíti do osmnácti hodin.

Věra Pavlasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme