Nové osvětlení, lavičky i dlažba. Praha chce zrekonstruovat Palachovo náměstí

Praha se chystá zrekonstruovat zanedbané a nevyužívané prostranství náměstí Jana Palacha před Rudolfinem. Radní proto oprášili architektonický návrh Václava Králíčka z roku 2002, který se ale bude muset ještě upravit. O přesné podobě náměstí tak zatím radní jednají, s rekonstrukcí by se ale mohlo začít už příští rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstí Jana Palacha, Palachovo náměstí před Rudolfinem a Filosofickou fakultou UK

Náměstí Jana Palacha, Palachovo náměstí před Rudolfinem a Filosofickou fakultou UK | Foto: Daniel Baránek, licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Původní návrh architekta Králíčka počítal s jednou poměrně výraznou změnou.

Před Rudolfinem, kde stojí velký betonový výdech z podzemních garáží, měl vzniknout bazén s vlajkovým sloupem uprostřed.

Proti tomuto prvku už ale v minulosti protestoval Národní památkový ústav, podle kterého by prvek narušil pohled na hradčanské panorama. Vedení města se proto netají tím, že by se měl původní návrh v tomto konkrétním bodě změnit.

Na Palachově náměstí by se v rámci rekonstrukce mělo objevit především nové dláždění. Před Rudolfinem jsou v současné době jen nezpevněné, hliněné cestičky, které okolo betonového výduchu doplňují staré betonové dlaždice. Při špatném počasí se tak na náměstí tvoří louže a lidé je musejí obcházet a přeskakovat.

Opravou má projít také veřejné osvětlení a na náměstí by měly přibýt lavičky. Radní také uvažují o přemístění zmíněného výdechu z podzemních garáží.

Letos by podle plánů města měl být dokončen projekt na nový vzhled náměstí. Poté se musí najít zhotovitel. Podle vedení Prahy je reálné, že se s opravami začne v roce 2017.

Veronika Neprašová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme