Nově zřízené obce na Libavé povedou nezávislí kandidáti, účast ve volbách byla vysoká

Tři nové obce vyčleněné na začátku letošního roku z Vojenského újezdu Libavá povedou sdružení nezávislých kandidátů. Rozhodli o tom voliči v obecních volbách, které se ve Městě Libavá, Kozlově a v Luboměři pod Strážnou konaly po 70 letech. O první volby byl mezi lidmi velký zájem. Volební účast se pohybovala od 63,7 do 84,4 procenta. Nejvíce voličů přišlo v Luboměři.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komunální volby v obci Libavá

Komunální volby v obci Libavá | Zdroj: ČTK

Ve Městě Libavá vyhrálo volby sdružení Nezávislí Město Libavá a Heroltovice těsným výsledkem, získalo 55,55 procent hlasů. Sdružení Za Nové Libavsko dalo hlas 44,45 procent voličů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zmenšením vojenských újezdů skončila šesti novým obcím vláda armády. Teď se o sebe musejí postarat samy. Vesnice mají za sebou první komunální volby. Natáčela při nich Monika Tomášková

V patnáctičlenném zastupitelstvu budou mít obě kandidátní listiny zastoupení v poměru osmi a sedmi mandátů.

V Kozlově volby přesvědčivě vyhrálo sdružení SNK - Nový začátek, které získalo 76,71 procent hlasů a v sedmičlenném zastupitelstvu bude mít šest mandátů. Jeden mandát obsadil zástupce sdružení Slavkováci pro Slavkov.

V Luboměři pod Strážnou se o křesla v sedmičlenném zastupitelstvu podělí zástupci sdružení Luboměř 2016, které získalo 68,79 procent hlasů a pět mandátů a kandidáti sdružení Šance pro rozvoj, kteří za 31,21 procent hlasů vybojovali dvě místa v zastupitelstvu.

Největší zájem o volby měli lidé v Luboměři, kde se volební účast vyšplhala na 84,44 procent. V Kozlově, kam spadá také Slavkov, přišlo odvolit 71,81 procent voličů a ve Městě Libavá, pod které spadají také Heroltovice, byla volební účast 63,74 procent.

Celkem bylo na kandidátních listinách v těchto třech nových obcích podle ČSÚ zapsáno 57 kandidátů, z toho 39 mužů a 18 žen. Průměrný věk kandidátů do zastupitelstev ve Městě Libavá, Kozlově a Luboměři byl 47,7 roku.

Nadšení, očekávání i nejistota

„Zatím nikdo neví, co bude. Zmenšení vojenského újezdu se nás zatím vůbec nedotklo,“ říká pan Lukáš, který žije ve Městě Libavá dvanáct let. Každý den odsud dojíždí do práce do třicet kilometrů vzdálené Olomouce.

Zachování školy, obnovení obchodu, dobré spojení do města. To jsou nejčastější přání lidí z vesnice. Eliška Němcová z volební komise se na vlastní samosprávu těší:

„Lidé si budou moci sami koupit dům, budou ho moci vlastnit a třeba si bez dovolení sami postavit plot. Špatné ale bude, že nebudeme moci více chodit do přírody. To bude jejich a bude to zakázané.

Vojenský výcvikový prostor Libavá, který zřídila vláda v roce 1946, se rozkládá na území pěti okresů - Olomouc, Přerov, Bruntál, Opava a Nový Jičín. Jeho rozloha byla 327 kilometrů čtverečních, nyní se zmenšila o třetinu. Armáda si od toho slibuje úspory.

Panu Tomášovi z Heroltovic se kvůli osamostatnění zkomplikuje cestování do práce. Dosud totiž jezdil skrz vojenský prostor. Teď už to ale nepůjde. Cesta se mu tak protáhne o 20 kilometrů, tedy asi 45 minut.

Po uplynutí zákonných lhůt se zastupitelstva v nově vzniklých obcích sejdou přibližně v polovině února. Podle pověřeného správce vesnic Vlastimila Bořuty jsou úkoly nové samosprávy jasně dané:

„Nastartovat svoji činnost. A hlavně budou od armády přebírat majetek.“

Do začátku dostanou obce dvojnásobek rozpočtového určení daní. Peníze by na obecní účty měly přijít v nadcházejícím týdnu.

Zájem o volby v nově vzniklých obcích v Hradišti na Karlovarsku byl velký

Číst článek

Volby v Polné na Šumavě vyhrálo místní sdružení nezávislých kandidátů

Číst článek

Nové obce na území bývalých vojenských újezdů | Foto: Český rozhlas

ČTK, Monika Pustovková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme