Novoroční polibek múz nad Prahou sledovaly tisíce lidí, ohňostroj poprvé zdobily číslice

Císaře Karla IV., astronoma Tycha de Brahe, dílo Karla Hynka Máchy i Antonína Dvořáka. To vše dnes připomněl tisícovkám diváků slavnostní ohňostroj nad českou metropolí nazvaný Praha múzami políbená. Petardy, rachejtle a světlice vyletovaly z pražského vrhu Vítkov zhruba deset minut. Tečku za audiovizuální podívanou udělal obrovský světelný nápis letopočtu 2016. Světlené číslice diváci mohli v rámci novoročního ohňostroje spatřit vůbec poprvé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světelnou show pro Prahu poprvé odpalovali misři ohně z vrchu Vítkov

Světelnou show pro Prahu poprvé odpalovali misři ohně z vrchu Vítkov | Zdroj: ČTK

Nejlepší výhled na ohňostroj měli diváci podle organizátorů z Parukářky, Riegrových sadů a Rohanského ostrova. Na vrch Vítkov, odkud byl ohňostroj odpálen, se přesto vyšplhaly stovky lidí, především mladších ročníků. "Je to krása, jedna rána za druhou," svěřila se jedna z uchvácených divaček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novoroční ohňostroj sledoval z žižkovského parku Parukářka i reportér Lubomír Smatana

První obraz divákům připomněl 700 let od narození Karla IV. barvami jeho erbu. Ve druhém ho vystřídala připomínka narození hvězdáře Tycha de Brahe, který se narodil před 470 lety. Na výročí 180 let od vydání Máchova Máje pamatovaly nachové a růžové světlice.

Slovanské tance Antonína Dvořáka, jejichž druhá řada vznikla před 130 lety, zpodobnil divoký rej vířivých a barevných světelných efektů. Pátý obraz představil střelbu ohňostroje ve zlatých, modrých, červených a blikavých variacích barevně rozlišujících každý hlas.

Oblohu nad večerní Prahou rozzářil ohňostroj věnovaný múzám | Foto: ČTK

Diváci na Vítkově výkřiky obdivu nejvíce ocenili rakety v podobě vlasatic, které se pomalu draly k nebi, červená máchovská srdce a závěrečný zlatý déšť. Scénář pro světelnou show vznikal podle autora Martina Petera devět dní. Tématem ohňostroje byla podle zadání magistrátu Inspirace. Halvní město vyšel asi na 1,2 milionu korun.

Odpaliště za vítkovským památníkem bylo dlouhé 36 metrů. Celkem byly použity více než dvě tuny výbušnin, které podle organizátorů vydaly téměř 6300 ran. Technické přípravy podle Petera trvaly téměř celý prosinec. Před začátkem ohňostroje bylo vystřeleno pět signálních ran v minutových intervalech, které měly upozornit diváky a vyplašit ptáky, které by mohla pyrotechnika ohrozit.

Oblohu nad večerní Prahou rozzářil ohňostroj věnovaný múzám | Foto: ČTK

Loňský ohňostroj nesl název Stroj času a připomínal odkaz Jana Wericha, Antonína Dvořáka, sametovou revoluci i spartakiádu. Odpálený byl z Letenských sadů a hlavní město stál 1,2 milionu korun. Dříve se novoroční ohňostroj v Praze odpaloval i ze Střeleckého ostrova nebo pontonu na Vltavě. Ochranáři to však kritizovali, protože plašil vodní ptactvo.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme