Novým plzeňským biskupem bude Tomáš Holub, nahradí Radkovského

Novým plzeňským biskupem bude Tomáš Holub, generální sekretář České biskupské konference, farář baziliky svatých Petra a Pavla a děkan Kolegiátní kapituly na pražském Vyšehradě. Biskupem plzeňské diecéze ho dnes jmenoval papež František, vyplývá ze sdělení apoštolské nunciatury v ČR. Jméno nového biskupa bylo také dnes v poledne oznámeno v plzeňské katedrále sv. Bartoloměje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Holub

Tomáš Holub | Foto: Jana Šustová

Osmačtyřicetiletý Holub nahradí šestasedmdesátiletého biskupa Františka Radkovského, který stál v čele diecéze od jejího vzniku v roce 1993. Radkovský již loni odeslal papeži v souladu s církevním právem svou rezignaci, papež následně rozhodl o tom, že ještě dočasně v čele diecéze zůstane. Nyní ho tedy střídá Holub.

Tomáš Holub, o němž se jako o možném Radkovského nástupci dlouho spekulovalo, byl v polovině 90. let prvním vojenským kaplanem a později hlavním kaplanem Armády České republiky.

František Radkovský na svou funkci rezignoval poté, co 3. října 2014 oslavil 75. narozeniny. Zároveň oznámil, že po nástupu nového biskupa by chtěl sloužit v některé z farností plzeňské diecéze.

Podle kodexu církevního práva má každý biskup římskokatolické církve povinnost při dovršení 75 let zaslat svou abdikaci papeži. Papež Radkovského nechal ve funkci, dokud se nenajde jeho nástupce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme