Novým plzeňským biskupem je Tomáš Holub

Funkce nového plzeňského biskupa se dnes ujal Tomáš Holub. Osmačtyřicetiletý Holub nahradil šestasedmdesátiletého dosavadního biskupa Františka Radkovského, který stál v čele druhé nejmladší diecéze v Česku od jejího vzniku v roce 1993.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Funkce nového plzeňského biskupa se ujal Tomáš Holub (na snímku po biskupském svěcení)

Funkce nového plzeňského biskupa se ujal Tomáš Holub (na snímku po biskupském svěcení) | Zdroj: ČTK

Tomáš Holub složil biskupský slib. Hlavní světitel kardinál Dominik Duka ho pomazal olejem a předal mu biskupský prsten. Od Františka Radkovského pak převzal berlu z olivového dřeva z pozůstalosti Jana Pavla II.

Tomáš Holub, donedávna sekretář České biskupské konference, přijal kněžské svěcení 28. srpna 1993 v Hradci Králové. V polovině 90. let byl prvním vojenským kaplanem a později hlavním kaplanem Armády ČR. Studoval filozofii a teologii na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích, později studoval na teologických fakultách v Salzburgu, na UK v Praze či na Papežské lateránské univerzitě v Římě. (zdroj: ČTK)

Nový biskup se po svěcení ujal vedení bohoslužby.

Celý ceremoniál sledovalo v katedrále asi tisíc lidí, další dva tisíce pak na náměstí prostřednictvím velkoplošné obrazovky.

Holuba jmenoval biskupem papež František letos 12. února. Podle církevních pravidel musel Radkovský na funkci po dosažení 75 let věku rezignovat.

ČTK, Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme