Nymburk se stal součástí pražské integrované dopravy. Obec přijde o městské linky

Cesta autobusem nebo vlakem z Nymburska do Prahy či Berouna je jednodušší. Část regionu je nově zapojená do pražské integrované dopravy. Lidé se tak s jednou jízdenkou dostanou do Prahy, kde s ní pak mohou dále jet metrem nebo tramvají. První cestující v Nymburce si nový systém vyzkoušeli už v neděli při víkendovém provozu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobus Karosa

Autobus Karosa | Foto: Petr Hejna, Archiv DPP

Lidé si na změněný systém dopravy teprve zvykají, někteří slyšeli o novinkách poprvé. Jednu společnou jízdenku do pražského metra, vlaku a místních autobusů možná využije čtrnáctiletý Martin Fišera. „Nemusel bych si kupovat žákovský lístek a bylo by to levnější.“

V regionu teď jezdí sedm nových autobusových linek - jsou to třeba spoje z Poděbrad do Peček nebo autobusy z Nymburka do Lysé nad Labem. V pražském systému jsou nově taky některé vlaky, včetně rychlíků mezi Poděbrady a Prahou.

Pražské noční linky změní od konce dubna číslování. Začínat budou devítkou

Číst článek

Dopravní prostředky můžou lidé různě kombinovat. „Když v autobusu řeknete, že chcete jet až do Prahy a tam jít metrem, řidič vám automaticky prodá jízdenku na devět pásem a žádnou jinou jízdenku si už nemusíte kupovat. Ve vlaku, tramvaji nebo metru ukážete jízdenku, kterou jste obdrželi v autobuse,“ říká Luděk Kudláček z organizace Ropid.

Na nově integrovaných vlakových nádražích zatím nejsou instalované označovače jízdenek pro pražskou integrovanou dopravu. Cestující si je můžou koupit a nechat označit v autobusech. Ropid se s Českými drahami snaží domluvit také jiné řešení.

Změny v Nymburku

Změna má dopad i na městskou dopravu v Nymburce. Ta jezdí podle nového systému. Kvůli zapojení Nymburska do pražské integrované dopravy totiž nepojedou už ve městě místní linky. Lidé se teď po Nymburce dostanou autobusy, které jezdí do okolních obcí a městem projíždějí.

„Dochází k zdvojnásobení počtu autobusů. Poslední městská linka na Zálabí jela od autobusového nádraží ve tři hodiny. Dnes (v pondělí) pojede v půl osmé. Doufáme, že to pomůže nárůstu využívání autobusových linek,“ říká starosta Pavel Fojtík ze (Změna pro Nymburk). Na autobusových nádražích v Nymburce a Poděbradech v pondělí poradí cestujícím informátoři.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme