O příčetnosti ženy, která útočila ve Žďáru nad Sázavou, rozhodnou znalecké posudky

Znalecké posudky a zkoumání rozhodnou, jestli 26letá žena, která útočila ve Žďáru nad Sázavou, byla v době činu příčetná. Ženu z Ostravska vzal jihlavský okresní soud ve středu do vazby. Policie ji obvinila z vraždy a braní rukojmích. Pokud se ukáže, že žena v době činu byla příčetná, hrozí jí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. V opačném případě soud trestní stíhání zastaví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Pokud znalecké posudky a odborné zkoumání potvrdí, že její duševní onemocnění je tak vážné, že jednala v nepříčetnosti, tak lze předpokládat zastavení trestního stíhání,“ vysvětlil advokát trestního práva Pavel Drumev.

K zastavení trestního řízení může dojít už ve fázi takzvaného přípravného řízení. „Lidově řečeno, aniž by se to dostalo před soud,“ upřesňuje Drumev.

„Nebo je možné, že se třeba odborníci s dostatečnou jistotou dlouho nebudou schopni nějakým způsobem shodnout na jejím zdravotním stavu a na otázce příčetnosti, a potom by se to mohlo dostat až do fáze hlavního líčení před soudem a může o tom rozhodnout v podstatě soud v rámci rozsudku,“ dodává advokát.

Žena z Ostravska v úterý napadla několik studentů střední školy ve Žďáru nad Sázavou. Jeden chlapec zemřel.

ČRo, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme