O ubytování na zámcích je stále větší zájem, hostům tu dopřávají větší luxus a klid

Zámek ve francouzském Versailles by se mohl přeměnit v luxusní hotel. Bohatí hosté si tak možná vyzkouší, jak se v královském paláci žilo Ludvíku XIV. - králi Slunce, nebo třeba Napoleonovi. Díky tomu by zámek vydělal víc peněz na nákladnou údržbu celého historického areálu. O zámecké hotely je zájem i v České republice. Podobný koncept - hotel na zámku - už několik let funguje například ve státním Štiříně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Štiřín

Zámek Štiřín | Foto: Archiv zámku Štiřín

„Tohle je apartmán Hanuš,“ ukazuje při prohlídce štiřínského zámku ředitel Václav Hrubý.

„Jmenuje se po posledním majiteli zámku baronu Hanuši Ringhofferovi. V těchto prostorách skutečně bydlel, tady měl svoji ložnici. Prostory jsou vybaveny originálním nábytkem, takže je tu postel, ve které skutečně spal,“ prozrazuje ředitel.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku je na 50 hotelů na zámcích. Lidem nabízejí větší luxus, klid a volnou přírodu. O téma se zajímala Iveta Vávrová

Z původního nábytku návštěvníci uvidí například i cenné barokní komody nebo intarzované skříně. Za největší apartmá, ve kterém je salonek, koupelna a ložnice, zaplatí hosté 6900 korun. Většinou si ho podle ředitele Hrubého rezervuje zahraniční klientela.

Vloni do Štiřína přijelo 50 tisíc lidí. Ročně tak hotel vydělá desítky milionů korun. Ty pak opět dá na opravy a provoz. O klienty, kteří si chtějí užít zámeckou atmosféru, se v Česku přetahuje asi 50 hotelů. Zájem mají cizinci i Češi.

„Jsou více vyhledávány hotely a ubytovací zařízení vyšších tříd, než bylo v minulosti. Lidé si chtějí dopřát větší luxus a zámek je místo, kde to mohou zákazníkovi umožnit,“ říká prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Zámecký park Štiřín | Foto: Archiv zámku Štiřín

Důležité je ale místo a v tom mají zámky nevýhodu. Většinou jsou dál od velkých měst, a tak je někdy těžší zákazníky do takových hotelů nalákat, potvrzuje ředitel Štiřína:

„Klientela se musí odvíjet od lidí, kteří chtějí klid, být ve volné přírodě, mimo velkoměsto. Ale bohatý turista chce být ve středu města. Takže co se týká této klientely, tak spíš paběrkujeme. Teprve když není místo v Praze, pak hledají něco v okolí."

Zámecký park Štiřín a golfové hříště | Foto: Archiv zámku Štiřín

Ne vždy jsou ale zámecké hotely úspěšné. Třeba ve Starosedlském Hrádku na Příbramsku je už rok renesanční stavba na prodej. Podle realitního makléře Roberta Poppla přesto o zámky zájem je:

„Podobný zámek můžete mít kolem 20 až 30 milionů. Nebudete mít ale tak krásný výhled na rybník a budete mít menší pozemek. Prodává se to dlouho, protože udělat podnikatelský záměr na tak velkou nemovitost není jednoduché. Lidé, co se na to ptali, byli cizinci většinou z východu, nebo majetní Češi, kteří tam chtěli mít vlastní ubytování.“

Většina zámeckých hotelů ale vydělává hlavně na kongresové turistice, firemních večírcích nebo svatbách.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme