O vládě v Praze jednaly TOP 09, 3K, ČSSD, a ODS. Piráti odešli kvůli Březinovi

Na pražském magistrátu dnes o budoucí vládě v hlavním městě jednali zástupci TOP 09, ODS, Trojkoalice (3K) a ČSSD, žádná konkrétní dohoda však ani po této schůzce na stole není. Podle účastníků byla schůzka především informativní. K dalšímu kolu rozhovorů by se měli sejít příští týden. Původně se měli dnešního jednání účastnit i Piráti, jejich zástupce však odešel kvůli přítomnosti zastupitele za ČSSD Karla Březiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlivný pražský politik z ČSSD Karel Březina

Vlivný pražský politik z ČSSD Karel Březina | Foto: Filip Jandourek

Schůzku iniciovala TOP 09, ve volbách po ANO druhá nejúspěšnější strana.

Podle předsedy zastupitelského klubu TOP 09 Václava Novotného se účastníci shodli na tom, že situace ve městě je neúnosná a že ji chtějí řešit. Znovu by se měli sejít začátkem příštího týdne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání o koalici v Praze přiblížila redaktorka V. Neprašová. Své pohledy přidali zastupitelé Václav Novotný (TOP 09) a Karel Březina (ČSSD)

„Rozhodli jsme se, že si věc promyslíme, připravíme si každý ze své strany podmínky, za kterých bychom byli eventuálně ochotni spolupracovat,“ uvedl Novotný v rozhovoru pro ČRo Plus.

TOP 09 má nyní v zastupitelstvu 12 hlasů, Trojkoalice, ČSSD a ODS po osmi, dohromady by tak v 65členném zastupitelstvu dali dohromady většinu 36 hlasů.

Podle šéfa zastupitelského klubu ČSSD Karla Březiny by budoucí koalice měla mít v zastupitelstvu větší podporu než ta předchozí, která se opírala o 33 zastupitelů, variant však Březina vidí víc – třeba spolupráci ANO, TOP 09 a ČSSD.

„My v tuto chvíli budeme určitě jednat s hnutím ANO, se kterým máme dohodu o společném postupu, a následně také bude jednat klub sociální demokracie a krajské vedení o nastalé situaci,“ nastínil Březina s tím, že za poslední týden se situace v mnohém změnila.

„Před týdnem se ještě vyhlašovalo, že vzniká koalice těch asi sedmi subjektů, která by měla 35 hlasů v zastupitelstvu, byť by byla menšinová rada. Myslím si, že tato věc je už mrtvá a musíme k těm jednáním přistoupit úplně od začátku a nově,“ řekl.

Narážel na zdánlivě téměř dohodnutou koalici, z níž však minulý týden nečekaně „vycouvali“ tři nezávislí zastupitelé v čele s exprimátorem Tomášem Hudečkem.

Dnešního jednání se měli účastnit také zástupci Pirátů, předseda jejich zastupitelského klubu Jakub Michálek se však prakticky jen otočil ve dveřích.

Rada hl. m. Prahy, Václav Novotný | Foto: Filip Jandourek

Důvodem byla přítomnosti Karla Březiny u jednacího stolu. Právě kvůli Březinovi, respektive kvůli tomu, že je Březina pravomocně odsouzen za podvod, odmítají Piráti vstoupit s ČSSD do jedné rady. Chtějí, aby Březina odešel ze zastupitelstva.

Podle Novotného mohli na jednání, které je informativní, zůstat. „To nebylo nic závazného,“ poznamenal. „Myslím, že tam kolegové z pirátské strany mohli celkem dobře vytrvat a potom si věc promyslet. V každém případě ti, kteří tam zůstali, a zůstali tam hodinu, potom jednali celkem konstruktivně,“ poznamenal Novotný.

Březina je přesvědčený, že jeho přítomnost jednání o budoucí koalici nepřekáží, on sám se prý snaží hledat řešení. „To, že Piráti odešli od jednacího stolu, je jejich osobní záležitost a možná důkaz jejich nedospělosti,“ řekl.

„Já jsem přesvědčen, že tady jsou mnohem důležitější věci, a to řízení Prahy a její další rozvoj, než abychom takto politikařili. Ale je to jejich věc a myslím si a věřím tomu, že příští koalice v Praze, ať bude jakákoli, se obejde bez jejich podpory,“ dodal Březina.

Zastupitelstvo hl. m. Prahy | Foto: Český rozhlas

ČRo, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme