Obchvat okolo Olbramovic by se mohl stavět už letos, stát vyvlastní zbytek pozemků

Středem obce Olbramovice na Benešovsku projede denně přes 20 tisíc aut. Místní se bojí přecházet, nehody a kolony jsou v obci téměř na denním pořádku. Vyřešit to může jedině obchvat. Stavbu, o které se mluví už od 80. let, ale stále blokují majitelé některých pozemků. Stát s nimi dlouho vyjednával, teď rozhodl, že pozemky vyvlastní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olbramovicemi projede denně kolem dvaceti tisíc aut

Olbramovicemi projede denně kolem dvaceti tisíc aut | Foto: Věra Hájková | Zdroj: Český rozhlas

„Přináší nám to velké problémy. Obchvat je kolem Benešova – okolo Bystřice, na druhé straně okolo Votic a my jsme tu uprostřed. To je, jako když se zastaví potok,“ přirovnává situaci Vladimír Skalák, který je stejně jako 80 procent obyvatel obce pro obchvat.

Jenomže někteří majitelé pozemků stále neprodali půdu, po které má stavba vést. S těmi, kteří se nechtějí dohodnout, vyjednává už Vyvlastňovací úřad ve Voticích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní tah z Prahy do Tábora rozděluje obci Olbramovice na dvě poloviny. Obchvat by se mohl začít stavět už letos. Více od Věry Hájkové

„Zbývá šest vlastníků, se kterými už bylo zahájeno vydávání rozhodnutí o vyvlastnění,“ říká Miroslav Novák z vyvlastňovacího úřadu.

Jakmile budou pozemky vyvlastněny a bude hotový posudek vlivu stavby na životní prostředí, chce Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začít stavět.

„Předpokládané zahájení je ještě v letošním roce, nejpozději v roce příštím. Odhadované stavební náklady této akce jsou zhruba 400 milionů korun bez DPH,“ potvrzuje mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Obchvat má být mezi Městečkem a Olbramovicemi. Obyvatelé Městečka se bojí toho, že budou úplně odříznutí | Foto: Věra Hájková

Zatímco většina lidí v Olbramovicích čeká na obchvat jako na vysvobození, Václav Houdek, který patří mezi odpůrce stavby, a proto stále neprodal své pozemky, je přesvědčen, že jeho rodině a dalším lidem v místní části Olbramovic Městečku se život zhorší:

„Ten obchvat tak, jak je navržen, rozdělí Olbramovice, zabrání dosavadnímu pohybu z obce Městečka do Olbramovic.“

Po této louce povede obchvat Olbramovic | Foto: Věra Hájková

To, že bude Městečko od Olbramovic obchvatem oddělené, je fakt. Nezávislý starosta Ivan Novák ale říká, že rozříznutí obce hlavním tahem Praha-Tábor je mnohem nebezpečnější.

„Škola je pod komunikací, na oběd chodí do školky, takže obec je rozdělená. Obecní úřad je pod silnicí. Přejít komunikaci nebo na ni najet je problém,“ vysvětluje Novák.

Protest v Olbramovicích na Benešovsku | Foto: Jana Huzilová

Věra Hájková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme