Oblast Hostivaře u Botiče by měly před velkou vodou ochránit nové zábrany

Praha 15 nakoupila nové mobilní protipovodňové zábrany. Ochránit by měly hlavně oblast Hostivaře u Botiče. Právě toto místo výrazně poškodila povodeň před dvěma lety. Dnes hasiči zábrany cvičně instalovali, po rozložení pak bariéry putovaly do skladu městské části.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cvičná stavba mobilních protipovodňových zábran v Praze - Hostivaři

Cvičná stavba mobilních protipovodňových zábran v Praze - Hostivaři | Foto: Jan Charvát

„Je to dlouhé zhruba 560 metrů,“ popsal zábrany Vladimír Mrkvička z firmy, která bariéry radnici dodala. „Stavíme jednotlivé dílce, které jsou ze sklolaminátových dílů o délce dva až tři metry podle jednotlivých úseků,“ dodal.

V kritických místech by v případě velké vody byla bariéra metr a půl vysoká. Stavět se podle Mrkvičky dá bez ohledu na podklad.

Hasiči cvičně postavili bariéru v ulici U břehu pod Hostivařskou přehradou, kde vedle potoka vede silnice a za ní stojí rodinné domy a restaurace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cvičné stavbě protipovodňových bariér v Hostivaři přihlížel i redaktor Jan Charvát

„Historicky to bylo vždy zaplavováno a nic jiného nám nezbylo než opravdu investovat. Je pravda, že to stálo kolem devíti milionů, ale věříme, že ten majetek ochráníme,“ uvedl starosta Prahy 15 Milan Wenzl (ANO).

V případě potřeby by protipovodňová zábrana měla u potoka vyrůst do několika hodin. „Právě proto to teď zkoušíme, abychom si zjistili ten čas. Ale hasiči nám garantovali, že by to mohlo být od vyhlášení do tří hodin,“ poznamenal Wenzl.

Zábrany bude městská část skladovat v areálu úřadu v ulici V Chotejně.

kov, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme