OBRAZEM: Požár na nádraží v Bohumíně zastavil vlaky. Provoz by se mohl částečně obnovit už večer

Požár ochromil vlakovou dopravu na Ostravsku. Na bohumínském nádraží úplně zničil technickou místnost, ze které se ovládají výhybky. Škoda podle odhadů přesáhne 100 milionů korun. Cestující v Bohumíně musejí počítat s náhradní autobusovou dopravou. V omezeném provozu by vlaky mohly podle informací Českých drah začít jezdit už dnes večer. Na problémy mohou narazit i řidiči na přejezdech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na nádraží v Bohumíně hořely rozvaděče, rozvody a zabezpečovací zařízení

Na nádraží v Bohumíně hořely rozvaděče, rozvody a zabezpečovací zařízení | Zdroj: ČTK

„Teď je potřeba sehnat nějakou technologii, kterou se pozamykají jednotlivé výhybky a natahá se nová technologie. To podle rozsahu požáru, který ještě nebyl během noci úplně dopodrobna specifikován. Výluku jsme zatím protáhli do pondělí,“ potvrzuje mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Požár zastavil vlaky v železniční stanici Bohumín. Více o obnovení provozu a náhradní dopravě s mluvčí Českých drah Kateřinou Švubovou

Soupravy jezdí odklonem nebo je nahrazují autobusy a spoje nabírají zpoždění. Omezení se týká vlaků na trati do Polska, směrem na Slovensko i do Ostravy.

„Mezi Bohumínem a Ostravou bude zajištěna náhradní autobusová doprava. Chceme upozornit cestující, že z důvodu delší jízdní doby autobusů nebudou pravidelné vlakové spoje čekat na náhradní autobusy. Proto cestujícím doporučujeme, aby využívali náhradní autobusy s dřívějším odjezdem z Bohumína tak, aby měli garantovaný odjezd vlakové soupravy z Ostravy,“ upozorňuje mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Někteří cestující byli neplánovanou výlukou v Bohumíně velmi překvapeni. Jejich reakce zjišťoval reportér Stanislav Janalík

Kromě výhybek vyřadil požár z provozu i některé železniční přejezdy. Správa železniční dopravní cesty je už označuje.

Policie doporučuje motoristům i cyklistům, aby byli při průjezdu přes přejezdy opatrní. Potíže mohou být nejen v Bohumíně, ale třeba i v nedaleké Dolní Lutyni.

„Na nádraží v Bohumíně jsou uvězněná dvě pendolína, místo nich nasadily České dráhy menší elefanty,“ říká reportér Českého rozhlasu Stanislav Janalík.

Na nádraží v Bohumíně hořely rozvaděče, rozvody a zabezpečovací zařízení | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Podle moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka z ČSSD je nutné provoz na mezinárodní trati co nejrychleji obnovit: „Bohumín je důležitý nejen v rámci regionu, ale především v rámci tranzitní železniční koridorové dopravy.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Na nádraží v Bohumíně v noci hořelo, vlaky tam nepojedou několik dnů. Informace o požáru přímo z místa zjišťuje reportér Stanislav Janalík

Provoz ve velmi omezené míře by mohl být podle mluvčí Českých drah Kateřiny Šubové obnoven už dnes večer nebo zítra během dne:

„De facto tu budou zamknuté výhybky, nebude zde možné vlaky křižovat. Předpokládáme, že budou zprovozněny dvě koleje elektricky a bude se jezdit mezistaničně. To znamená, že jeden vlak dojede z Bohumína do Dětmarovic a až tam dojede, bude smět vjet další. Je to trošičku složitější způsob, ale pokud není funkční zabezpečovací zařízení, nelze jinak dopravu organizovat.“

Na nádraží v Bohumíně hořely rozvaděče, rozvody a zabezpečovací zařízení | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Při požáru nebyl nikdo zraněn. Celkový rozsah poškození, systému i příčiny požáru dnes budou zkoumat specialisté. Policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Přes Bohumín vlaky nepojedou zřejmě až do pondělí | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Hořet začalo ve středu před 21.30 v technologické místnosti ústředního stavědla vedle železniční stanice Bohumín. Podle hasičů pronikl požár i na další dvě místa. Ve velké hale, kde se opravují kolejová vozidla, hořely v desetimetrové výšce rozvody kabelů a hořelo i ve venkovním prostoru chráničky elektrorozvodů.

Vlaky nahradily v Bohumíně autobusy | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Stanislav Janalík, Ondřej Látal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme