Obyvatelé Hostivice, kde Rath žije, s rozsudkem většinou nesouhlasí

Rozrůstající se městečko Hostivice u Prahy v době, kdy byl David Rath středočeským hejtmanem, vzkvétalo. Opravovaly se například silnice, rozšířila se základní škola a vzniklo gymnázium, kde Rathův asistent Patrik Tomšů a někdejší šéf místní ČSSD vyučoval golf. To vše vysloužilo Rathovi v obci, kde sám bydlí a ordinuje, dobrou pověst. Řada místních ani nevěří v jeho vinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedna z nemovitostí Davida Ratha v Hostivici u Prahy

Jedna z nemovitostí Davida Ratha v Hostivici u Prahy | Foto: Dagmar Veselková

Ordinace Davida Ratha a jeho manželky Evy se nachází přímo na hostivickém náměstí.

Jeden z pacientů, který si nepřál zveřejnit své jméno, je kvůli rozsudku rozhořčený. „Pan doktor dělal pro lidi, nedělal pro sebe. A to, co oni na něm předvádějí, je vrchol sprosťárny,“ upozornil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obyvatelé Hostivice u Prahy, kde David Rath žije, patří většinou k exhejtmanovým zastáncům a rozsudek považují za nespravedlivý

Poliklinika, ve které Rath ordinuje, stojí naproti městskému úřadu. Starosta Jaroslav Kratochvíl za svým někdejším dlouhodobým spolupracovníkem stojí: „Beru ho jaké férového a solidního chlapa, který dodrží slovo.“

Kratochvíl byl stejně jako David Rath členem sociální demokracie. Po Rathově zatčení ale ze strany vystoupil a připojil se k uskupení, které založila někdejší Rathova mluvčí Berill Mascheková – Středočeši 2012.cz.

„Myslím si, že Hostivici hodně pomohl bez ohledu na to, jak to všechno dopadlo. Nechci komentovat rozhodnutí soudu, jenom porovnávám rozsudky, které padly za podobné skutky třeba pana senátora Nováka, který v podstatě zpronevěřil 40 milionů a odseděl si dva roky a zaplatil čtyři miliony. Připadá mi, že se neměří každému stejným metrem,“ uvažuje starosta.

Rath dostal trest 8,5 roku vězení. Rozsudek si k soudu vyslechnout nepřišel

Číst článek

Podobný názor má i pan David, sedící u stolu v místní hospodě U stoleté lípy. „Tady v Čechách naprosto každý nahoře krade, to víme. Jde o to, že pan Rath za to zase jakoby něco udělal. Ano, vzal si z toho obrovskou částku, ale obrovskou částku do toho něčeho také ještě dal,“ vysvětlil.

A hostinská Karolína přikyvuje: „Po světě běhají horší lidé, kteří sebrali víc peněz, a nedostali vůbec nic. Na celou jeho rodinu to hází špínu.“

Rozsudek byl dopředu připravený, řekl Rath novinářům v Hostivici. Odvolá se

Číst článek

Doktorka Rathová má v Hostivici dobrou pověst. „Je to takový brouček. Moje matka k ní chodí a je s ní velice spokojená, můj přítel také. Neznám nikoho, kdo by si na ni stěžoval jako na doktorku ani jako na člověka,“ zdůraznila hostinská.

Také David Rath je v Hostivici u Prahy stále oblíbený. Podobný názor má totiž většina dalších obyvatel, kterých se redaktorka Českého rozhlasu zeptala.

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme