Obyvatelé Těšnovic u Kroměříže nesouhlasí s rozšířením vepřína, bojí se zápachu

Ve velkokapacitním vepříně v kroměřížské části Těšnovice chová zemědělský podnik zhruba 22 tisíc prasat. Po modernizaci za stovky milionů korun jich tam chce dostat až 35 tisíc. Desítky let je nechtěným koloritem blízkého okolí typický zápach vepřína, chystané rozšíření ale budí nové obavy těšnovických i kroměřížských obyvatel. Nejen z ještě většího zápachu ale i hluku nákladních aut, prašnosti nebo znečištění spodních vod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prase

Prase | Foto: Corel GALLERY

„Když má pršet nebo fouká vítr, jde to na město nebo sem. Je to smrad,“ popisuje jedna nespokojená obyvatelka. Větší obavy z rozšíření vepřína mají takzvaní přistěhovalci, tedy lidé žijící v obci teprve několik let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve velkokapacitním vepříně v Těšnovicích je nyní zhruba 22 tisíc prasat, po modernizaci má počet stoupnout až o 13 tisíc

„Většinou se tady setkáváme s tím, že zápach není vyloženě z vepřína, pach prasat, ale je to takový nasládlý smrad, jako kdyby zdechliny,“ vysvětluje další obyvatelka Těšnovic, která se o rozšíření vepřína zajímá.

„Není tam vlastně vůbec dořešené, co se bude dít s těmi kadávery. Když se navýší počet prasat, tak by se samozřejmě měly navýšit i prostory, kde se kadávery budou skladovat, což nikde napsáno není. Je tam napsáno, že budou uloženy někde na vyhrazeném místě,“ dodává.

Likvidace kadáverů, neboli uhynulých zvířat, bude zcela v duchu tuzemských norem. O tom nepochybuje ani ředitel společnosti provozující těšnovický vepřín Marek Dluhoš.

„Stávající kapacita je dostačující s rezervou, ale stejně část produkce posíláme do kafilérie v Otrokovicích, takže navýšení kadáverů o 50 procent není žádný problém,“ tvrdí Marek Dluhoš.

Ten se také brání nařčení, že by zápach z vepřína po zkapacitnění zesílil. „Navýšení kapacity je kompenzováno instalováním unikátní technologie praní vzduchu - biologické pračky. Dle výrobce je redukce amoniaku, pachových látek, prachových částic víc než 80 procent,“ doplňuje Dluhoš.

Záměr na rozšíření vepřína musí ještě projít procesem EIA, tedy posouzením vlivu na životní prostředí. Účastníkem bude i kroměřížská radnice, pod kterou Těšnovice patří.

„Bude nás zajímat znečištění ovzduší, kejda a její vyvážení na pole, protože se určitě při navýšení počtu zvířat zvýší i množství této kejdy. Bude nás zajímat možnost, pokud by došlo k nějaké havárii, jak je to zabezpečeno. Právo veta určitě nemáme,“ upřesňuje starosta Kroměříže Jaroslav Němec.

Pokud firma veškerou administrativu a legislativu zvládne, rozšíření vepřína začne už v příštím roce.

Pavel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme